2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kóka János az SZDSZ új elnöke

2007. április 02. 13:56, utolsó frissítés: 13:56

Kóka Jánost választották az SZDSZ elnökévé a párt tisztújító küldöttgyűlésén szombaton Budapesten. A megismételt szavazáson 749 küldött vette fel a szavazólapot, ugyanennyien adták is le, az érvényes szavazatok száma 747 volt. Kókára 380-an, Fodor Gáborra 367-en voksoltak.

A küldöttek délután egyszer már szavaztak az SZDSZ új elnökéről, ekkor azonban Fodor Gábor és Kóka János is egyaránt 377 szavazatot kapott. Akkor 758 küldött vette fel a szavazólapot, 757-en szavaztak, az érvényes szavazatok száma pedig 754 volt.

Az elnökválasztást követően Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Kóka Jánosnak és az SZDSZ-nek küldött nyílt levelében arra hívta fel a figyelmet: az országnak, az MSZP-nek és az SZDSZ-nek egyaránt érdeke a koalíciós kormányzás folytatása. A miniszterelnök sok sikert kívánt a párt megújításához, megjegyezve: "Magyarországnak szüksége van egy erős liberális pártra, szüksége van rátok".

"Az MDF gratulál az SZDSZ mindkét elnökének" - közölte Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője, aki szerint az SZDSZ belül rendkívül bizonytalan és megosztott, ami bizonyít az is, hogy a párt nem tudott találni egy olyan jelöltet, aki mögé egységesen felsorakozott volna. A KDNP országgyűlési képviselőcsoportja szerint Fodor Gábor elnökké választása lett volna az SZDSZ utolsó esélye.

Kiszelly Zoltán politológus szerint jó lenne, ha Fodor Gábor lenne a párt lelkiismerete, például az országos választmány elnökeként. Megjegyezte: Kóka Jánostól most azt várják, hogy az ország sikerrégióiban jelen lévő, "a sikeresek, gazdagok és szépek" rétegpártjává vált SZDSZ-ből tud-e újra országos középpártot építeni. Gyulai Attila, a Political Capital kutatási igazgatója szerint lényeges az is, hogy a két politikus békét tud-e kötni egymással, és az általuk képviselt kétféle liberális megközelítés ki tudja-e egészíteni egymást.

A küldöttgyűlés szombaton este megválasztotta a 12 tagú ügyvivő testület új tagjait is. A küldöttgyűlés döntése alapján a testületben helyet kapott: Eörsi Mátyás, Kovács Kálmán, Lakos Imre, Csőzik László, Vámos József, Szász Domokos, Csécsei Béla, Sándor Klára, Bőhm András, Hankó Faragó Miklós, Dióssy László, Ungár Klára, Wekler Ferenc, Molnár István, Bálint György, Bauer Tamás, Merker Dávid, Halda Alíz, T. Asztalos Ildikó és Török Gusztáv Andor. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS