2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csáky Pál az MKP új elnöke, Bugár nem vállal többé tisztséget

2007. április 02. 11:22, utolsó frissítés: 11:22

Tizennégy szavazati többséggel Csáky Pál eddigi alelnököt, volt miniszterelnök-helyettest választotta a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) új elnökévé szombaton a Révkomáromban ülésező tisztújító közgyűlés 324 küldöttje.

Székfoglaló beszédében Csáky megköszönte a bizalmat, és felajánlotta: nyissák meg újra a nap során elfogadott alapszabályt, és annak módosításával tegye a közgyűlés lehetővé, hogy a párt fennállása óta pártelnökként jelentős érdemeket szerzett Bugár Béla számára tiszteletbeli elnöki tisztséget létesítsenek.

Csáky hasonló gesztust gyakorolt Duray Miklós felé, akinek eddigi tisztségét, a párt ügyvezető alelnöki posztját az alapszabály módosításával a közgyűlés szombaton megszüntette.

Bugár Béla megköszönte az eddigi bizalmat, és bejelentette: "Örök időkig az MKP tagja, harcosa maradok, a parlamentben kitöltöm képviselői időmet, de tisztséget a továbbiakban már nem vállalok az MKP-ban." Bugár az MTI-nek elmondta: képviselői megbízatásának lejártakor, három év múlva 52 éves lesz, "gondolnom kell a jövőmre, nyugdíjas koromra is".

A közgyűlésen beállt fordulat eshetősége előre látható volt, mert Bugár a közgyűlés első felében a küldöttek felé egyértelműen jelezte: ha nem ő győz, akkor kivonul a pártvezetésből, mert eleve csakis elnöknek jelöltette magát. "Én a szavamat még soha nem változtattam meg, ezután sem fogom. Egyenes a derekam!" - mondta Bugár, aki 1998-tól, az MKP megalakulása óta állt az egyetlen szlovákiai magyar párt élén.

A tisztújítást megelőzően hosszú hetekig úgy lehetett tudni, hogy Bugár egyetlen jelöltként pályázza meg ismét a posztot. Alig több mint egy héttel az MKP nyolcadik közgyűlése előtt Csáky Pál váratlanul bejelentette: korábbi szándékával ellentétben elszánta magát, és Bugár Béla kihívója lesz, egyebek között azért, mert az MKP megújulásra szorul. Csáky szerint tarthatatlan, hogy Bugárt a háttérből egy állítólagos gazdasági lobbi irányítsa. Bugár határozottan cáfolta a gyanúsítgatást, Csáky pedig nem állt elő bizonyító erejű tényekkel, de állítását azzal erősítette meg, hogy a lobbi létezése, befolyása hosszú ideje nyílt titok. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS