2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Cunami zúdult a csendes-óceáni Salamon-szigetekre

2007. április 02. 11:03, utolsó frissítés: 11:05

Szökőár zúdult a Csendes-óceán déli részén fekvő Salamon-szigetek több településére, miután erős földrengés rázta meg a térséget. Legalább tizenöt ember életét vesztette, sokan nyomtalanul eltűntek - közölte az NHK japán televízió a szigetország egyik vezetőjére hivatkozva.

Helyi idő szerint hétfő reggel 7 óra 40 perckor mozdult meg a föld. A földrengés epicentruma a Salamon-szigetek fővárosától, Honiarától mintegy 350 kilométerre északnyugatra volt, a tengerfenék alatt 10 kilométerre. A japán meteorológiai szolgálat 8,1-es erejű földmozgásról számolt be.

A Hawaii-szigeteken működő csendes-óceáni szökőár-előrejelző központ és a japán meteorológiai szolgálat is jelezte, hogy megemelkedhet a tenger szintje a földrengés miatt. Igazán komoly szökőár azonban csak a Salamon-szigetek egyes szigeteit érte el. Néhány órával később a hawaii központ az egész térségben lefújta a szökőárriadót.

"Információink szerint tizenöt ember vesztette életét a Nyugati tartomány székhelyén, Gizóban és környékén, ahol tíz méter magas hullámok söpörték el a házakat. A többi szigetről még nincs adat" - közölte az új-zélandi rádiónak adott nyilatkozatában Alex Lokopio, a tartomány főminisztere. Szavai szerint senki sem figyelmeztette a sziget lakosait a közelgő veszedelemre.

A tartomány vezető tisztségviselője több millió dollárra becsülte a keletkezett károkat. Néhány falut teljesen romba döntött az elemi csapás - közölte a sajtó képviselőivel Honiarában Fred Fakari, a Salamon-szigetek Országos Katasztrófaelhárítási Tanácsának elnöke.

Az Ausztráliától csaknem 2600 kilométerre északkeletre fekvő Salamon-szigetek több tucat szigetből áll, és valamivel kevesebb mint félmillió lakosa van. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS