2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Áradások és lavinák Afganisztánban és Pakisztánban: 91 halott

2007. április 02. 10:56, utolsó frissítés: 10:56

Ötvenegy ember halálát okozták áradások és lavinák az utóbbi tizenegy nap folyamán Afganisztánban, 40 személy vesztette életét hasonló okból Pakisztán északnyugati, az afgán határhoz közeli térségében.

Az évszakhoz képest szokatlanul meleg az idő Afganisztán nagy részén az utóbbi másfél hét folyamán, s ez hirtelen felgyorsította a hó olvadását a magasabb csúcsokon is. A gyors olvadás lavinák sokaságát váltotta ki. Ugyanakkor rengeteg csapadék hullott le a múlt hét második felében Afganisztán több tájára, egyebek között az ország középső részén elterülő Dajkundi tartományra.

A tartomány minden folyója megáradt a nagy esőzések nyomán. Súlyosbítja a helyzetet, hogy az elemi csapások következtében járhatatlanná váltak Dajkundi útjai, így a segélyek is csak helikoptereken juthatnak el a csapástól sújtott lakossághoz. A Dajkundit Bámiján tartománnyal összekötő főút egy szakaszát 35 méter magasságú hótorlasz borította el. 781 ház romba dőlt, több mint négyezer lábasjószág elpusztult a tartomány területén.

Halálos áldozatai voltak az áradásnak a Kabultól északra fekvő Parvan tartományban is, ahol a hatóságok az utóbbi évtizedek háborúiban kilőtt tankok roncsait is felhasználták a megduzzadt Parvan folyó gátjainak erősítéséhez. Egy lavina legalább három kilométeres hosszon nagy mennyiségű hóval temette be az egyik országos főutat a Szalang-hágó térségében. A keleti Nangarhar tartományban és a nyugati országrészben fekvő Herát környékén is szedett halálos áldozatokat az áradás. Az utóbbi egy évtized különösen aszályos időjárása után váratlanul érte az ázsiai ország lakosságát és hatóságait az idei csapadékbőség.

Egy lavina betemette a hét végén két falu számos házát az Afganisztánnal szomszédos Pakisztán északnyugati Csitral körzetében is; 40 vesztették életüket a két település lakosai közül, további 11 személy eltűnt - közölte hírügynökségekkel egy helyi illetékes. A hét végén váltakozva esett az eső, illetve havazott a pakisztáni fővárostól 270 kilométernyire északnyugatra fekvő Csitral körzetben. A hóréteg vastagsága a körzet egyes részein megközelíti a két métert. Ezen a vidéken is járhatatlanná váltak az utak a lavinák és a földcsuszamlások miatt. Nemcsak közúton lehetetlen a körzet lakosságának segélyezése, hanem egyelőre légi úton is: vasárnap óta a rossz idő miatt helikopterek sem tudnak eljutni a térségbe. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS