2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csak kilenc hónapot kell leülnie az "ausztrál tálibnak"

2007. március 31. 17:25, utolsó frissítés: 17:25

Hét év szabadságvesztésre ítélte az amerikai különleges katonai törvényszék pénteken a Kuba szigeti guantánamói amerikai támaszponton az "ausztrál tálibként" emlegetett David Hickset, de vádalku alapján az elítéltnek csak kilenc hónapot kell börtönben töltenie.

Hicks, aki az első elítélt a guantánamói börtöntáborban évek óta fogva tartott több száz külföldi rab közül, a katonai ügyészséggel kötött megállapodás alapján bűnösnek vallotta magát terrorizmus támogatásának bűntettében.

A vádalku értelmében Hicksnek kilenc hónapot kell a rács mögött töltenie, a maradék büntetés végrehajtását felfüggesztik. Az elítéltnek, aki megkönnyebbültnek tűnt az ítélet felolvasása után, hazájában, Ausztráliában kell börtönbe vonulnia; az Egyesült Államok május 29-ig köteles kiadni őt Canberrának.

A muzulmán hitre áttért 32 éves Hicks fogva tartása alatt beismerte, hogy Afganisztánban az al-Kaida terrorhálózattól kapott kiképzést, 2001 végén két órán át fegyveres harcot vívott a tálibok oldalán az amerikai erők ellen, majd eladta puskáját, hogy a pénzből taxin a szomszédos Pakisztánba meneküljön. (mti/reuters/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS