2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Irán: bíróság elé kerülnek a brit haditengerészek?

2007. március 31. 13:07, utolsó frissítés: 13:07

Teherán bíróság elé állíthatja az iraki-iráni határfolyón, a Satt-el-Arab vízi úton elfogott 15 brit haditengerészt, mondja Irán moszkvai nagykövete. Golamreza Anszari péntek este a Veszti-24 orosz tévécsatornának nyilatkozva azt mondta, hogy már megkezdődött a jogi eljárás a brit katonák ellen, és amennyiben helytállóknak bizonyulnak az ellenük felhozott vádak, megbüntetik őket.

Irán a március 23-án hurcolta el a brit katonákat, akik az iraki-iráni tengeri határ közelében járőröztek a Satt-el-Arab vízi úton. Teherán váltig állítja, a britek többször is behatoltak iráni területre, London szerint viszont kétség sem férhet ahhoz, hogy fegyveresei az ENSZ Biztonsági Tanácsának mandátumával iraki felségvizeken tartózkodtak, amikor foglyul ejtették őket.

Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter közvetlenül a brit katonák letartóztatása után közölte, hogy Irán megfontolja, vádat emeljenek-e el ellenük az iráni felségvizekre való törvénytelen behatolás miatt. Az EU külügyminiszterei pénteken a tengerészek haladéktalan szabadon bocsátására szólították fel Iránt. (mti/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS