2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Izrael elutasította az arab békekezdeményezést, de 5 éven belül mindenkivel megállapodna

2007. március 30. 14:52, utolsó frissítés: 14:52

zrael öt év múlva minden ellenségével átfogó békemegállapodást köthet - vélekedett Ehud Olmert izraeli kormányfő több nagy izraeli napilapban pénteken megjelent nyilatkozatában.

Azt mondta: "valódi lehetőség nyílik arra, hogy Izrael öt év múlva átfogó békemegállapodást ír alá minden ellenségével. Vannak olyan események, amelyek a múltban nem fordultak elő, amelyek kialakulnak, érlelődnek. Élni kell ezzel az alkalommal" - mondta.

Olmert az említett események közé sorolta a rijádi arab csúcstalálkozót, illetve a Mahmúd Abbász és közötte kialakuló párbeszédet.

Izrael csütörtökön elutasította, hogy ratifikálja a rijádi arab csúcsértekezlet által elfogadott békekezdeményezést. Az izraeli kormányfő szerint az arab tervnek vannak problematikus vetületei, amelyeket Izrael nem tesz magáévá kitörő lelkesedéssel. Vannak azonban érdekes elgondolások a kezdeményezésben, amelyek megtárgyalására készen állnak.

Mahmúd Abbász palesztin elnök korábban az arab békekezdeményezés elfogadására szólította fel Izraelt. "Megerősítem a palesztin nép szándékát, hogy békejobbot nyújt az izraeli népnek. Felszólítom e népet és vezetőit, hogy válaszoljanak erre az álomra és erre az akaratra, hogy megvalósíthassuk együtt ezt az álmot az arab és iszlám országok, valamint az egész nemzetközi közösség támogatásával, és hogy ne szalasszunk el egy újabb esélyt" - hangsúlyozta Abbász, aki szerint a 2002-es arab békekezdeményezés, amelyet a mostani arab csúcs felelevenített, megmutatta az egész világnak, hogy "teljesen világos az arabok és a palesztinok békével kapcsolatos álláspontja".

A 2002-ben született arab békekezdeményezés az arab országok és Izrael közötti kapcsolatok teljes normalizálását célozza, cserébe az 1967-ben megszállt területekről, köztük Kelet-Jeruzsálemből való izraeli kivonulásért, a palesztin állam létrehozásáért, valamint a palesztin menekültek helyzetének igazságos rendezéséért.

Abbász arra figyelmeztetett: "Akik a kezdeményezés részeire bontását vagy bizonyos elemeinek módosítását akarják, kibúvót keresnek a béke rovására". Ahmed Abul Geit egyiptomi külügyminiszter szerint az izraeli válasz "nagyon negatív volt", de hozzátette: az arab országok nem tekintik azt véglegesnek.

A palesztin elnök üdvözölte, hogy szaúdi vezetéssel olyan arab bizottság jött létre, amelynek munkabizottságai az arab békekezdeményezés megvalósulását hivatottak követni a közel-keleti békefolyamatért felelős "kvartettel" (Egyesült Államok, Oroszország, ENSZ, Európai Unió) és minden érintett féllel való együttműködésen keresztül. Abbász a béke helyreállítására tett erőfeszítések fokozását szorgalmazta, de óva intett a "kertelés és az időfecsérlés következményeitől", amelyek a régiót ismét háborúkkal fenyegetnék.

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy az arab világ "keresztúthoz érkezett"; megoldásra vár a közel-keleti békefolyamat, a libanoni politikai válság, az iraki helyzet, valamint az Iránnal kapcsolatos nemzetközi szembenállás. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS