2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Osztja az észt az orosz külügyminiszter: kudarcra ítélt a koszovói terv, destabilizáló hadgyakorlat

2007. március 30. 14:38, utolsó frissítés: 14:38

Az orosz külügyminiszter szerint kudarcra van ítélve Martti Ahtisaari Koszovó számára lényegi függetlenséget előirányzó terve, mert az ENSZ-közvetítő figyelmen kívül hagyta Belgrád szempontjait. Szergej Lavrov egyben többoldalú konzultációkat javasolt az amerikai rakétavédelmi komponensek európai telepítéséről.

Az orosz elnök már tudatta amerikai kollégájával szerdai telefonbeszélgetésükön, hogy Moszkva elutasít egy olyan koszovói rendezést, amelyet Belgrád akarata ellenére erőszakolnak ki.

Végül a Perzsa-öbölben tartott nagyszabású amerikai hadgyakorlatra reagálva, Lavrov vigyázatra intette az Egyesült Államokat, nehogy még jobban kiélezze az Irán körüli feszültségeket a Perzsa-öbölben tartott hadgyakorlatával.

"A Perzsa-öböl ma olyan felbolydult állapotban van, hogy bármilyen, de különösen haditengerészeti és más katonai erők alkalmazásával járó térségbeli akciónál tekintettel kell lenni a további destabilizálás elkerülésének szükségességére" - fogalmazott az orosz külügyminiszter.

Az Egyesült Államok a 2003-as iraki invázió óta legnagyobb hadgyakorlatát tartotta a Perzsa-öbölben, néhány tucat tengeri mérföldnyire az iráni partoktól, 15 csatahajó, 125 harci repülőgép és 13 ezer matróz részvételével. Egy névtelenségbe burkolózó, magas rangú orosz biztonsági tisztségviselő kedden közölte a RIA Novosztyival: "a legfrissebb katonai hírszerzési adatok arra vallanak, hogy az Egyesült Államok fokozott előkészületeket tesz egy Irán elleni légi és földi hadműveletre egyaránt". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS