2020. május 25. hétfőOrbán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Betiltották a műanyag zacsikat San Franciscóban

2007. március 29. 11:46, utolsó frissítés: 11:46

Csak újra feldolgozható papírzacskóba, a természetben lebomló műanyagba, vagy sokszor használható textil szatyorba pakolhatnak ezentúl a san franciscóiak.

A helyi környezetvédők komoly lobbizással érték el, hogy az önkormányzati képviselők így döntsenek, s hogy Gavin Newsom polgármester is pártolja a döntést.

A város tisztviselői és a törvény támogatói szerint a kőolajból előállított műanyag szatyrok szennyezik az utcákat, és megbénítják a kikötő életét.

A jogszabály alkotóinak reménye szerint a kereskedők a természetben lebomló műanyagot választják majd: ez kukorica melléktermékeiből készül. A kereskedők egyelőre nem szívesen használnák, mert lévén viszonylag új termék, elég drága. A papír ugyan nem szennyezi a környezetet, és újra feldolgozható, de alapanyaga a fa, amelyből többet kell majd kivágni.

Több más amerikai város is fontolgat hasonló szabályozást, és az Európai Unióban is vannak hasonló kezdeményezések: Vallóniában 2010-től tiltják a műanyag zacskók nagykereskedelmi forgalmazását, 2012-től pedig már a kiskereskedelemben is papírzacskóba kell pakolni a megvásárolt árut.

A belga tartományban végül azért döntöttek a törvényi szabályozás mellett, mert a fogyasztókat nem sikerült meggyőzni a környezetbarát papírzacskók használatáról. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS