2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A britek beismerték, iráni vizeken eveztek

2007. március 29. 11:23, utolsó frissítés: 11:23

A múlt héten elfogott tizenöt brit katona közül többen beismerték, hogy beléptek az iráni területi vizekre, és sajnálkozásukat fejezték ki emiatt - jelentette szerdán az IRNA iráni hivatalos hírügynökség egy meg nem nevezett iráni illetékesre hivatkozva.

A hírügynökségi jelentés szerint az iráni illetékes azt is közölte, hogy a brit katonák "minden kétséget kizáróan" iráni területi vizeken tartózkodtak, amikor elfogták őket a Perzsa-öbölben pénteken.

Az IRNA által idézett, másik iráni illetékes szerint "a brit tengerészek őrizetbe vételének helyszínén elvégzett műszaki vizsgálatok első szakasza véget ért, és annak eredménye szerint a brit katonákat az iráni területi vizeken fogták el".

Az iráni állami televízió szerdán videofelvételt mutatott be a brit katonanőről és az elfogott brit tengerészek egy csoportjáról. "Nyilvánvalóan törvényt sértve behatoltunk a területi vizeikre" - mondta a 26 éves Faye Turney az al-Alam arab nyelvű iráni állami televízió által sugárzott felvételen.

"Nagyon barátságosak és vendégszeretők, igen figyelmes, kedves emberek. Megmagyarázták nekünk, miért fogtak el bennünket, nem bántottak senkit, nem történt erőszak" - mondta a katonanő, aki fehér tunikát és fekete fejkendőt viselt.

Turneyt látni lehetett egy másik felvételen is, ahol egyenruhát viselt és brit több tengerésszel és katonával együtt étkezett. Az egyik felvételen lesütött szemmel cigarettázott.

"Nem fér hozzá kétség, hogy katonáinak az iraki területi vizeken tartózkodtak, és erre megvolt a jogcímük" - közölte egy brit külügyi szóvivő, aki hozzátette: követelik, hogy a visszatérésüket előkészítendő a konzulátus munkatársai azonnal kapcsolatba léphessenek a katonákkal és visszajuttassák a felszerelésüket.

George Bush amerikai elnök szerdán videotelefonon tárgyalt Tony Blairrel, és közölte: teljességgel támogatja a brit kormányfőt a tizenöt katona iráni elfogásával kapcsolatos konfliktusban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS