2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fókaprém-behozatalért lobbiznak az inuitok Brüsszelben

2007. március 28. 12:22, utolsó frissítés: 12:22

A kanadai fókavadászok küldöttséget menesztettek Brüsszelbe, hogy megakadályozzák a fókaprémek és egyéb fókaszármazékok uniós behozatali tilalmának kimondását. Szerintük ez valójában irracionális lépés lenne, amely veszélyeztetné a távoli Északon élő inuit közösségek létét.

Loyola Sullivan, a kanadai kormánynak a "Tartós Halászattal" foglalkozó képviselője azt hangsúlyozta, hogy más a közhiedelem és más a valóság. A bébifókákra már 25 éve nem vadásznak, és az elejtett fókapéldányokat nem nyúzzák meg elevenen.

Az Európai Parlament a környezetvédők álláspontjának megfelelően már hónapok óta felszólította a Bizottságot arra, hogy rendelje el a fókaszármazékok behozatalának tilalmát, ám Brüsszel arra hivatkozva, hogy meg kell várni az európai élelmiszerbiztonsági szervezet által a témáról rendelt tanulmányt, még nem döntött.

A kanadai illetékes azt hangsúlyozta, hogy a fókavadászat "tartós tevékenység", amely nem veszélyezteti a faj fennmaradását, amit az is mutat, hogy az elmúlt 30 év alatt a fókák száma 3 millióról 5,5 millióra nőtt. Emellett a fókavadászat körülményei - amelyek rendszerint az állatbarát szervezetek felháborodását váltják ki - Sullivan véleménye szerint "sokkal humánusabbak, mint ami számos vágóhídon tapasztalható". Ellentétben a közhiedelemmel, nem bébifókákat, hanem már elválasztott kölyköket vadásznak le, és az esetek többségében már az első csapás azonnal végez velük.

Mary Simon, az inuit őslakosságot képviselő szervezet munkatársa kifejtette, hogy a fókahús az inuitok szervezete számára rendkívül fontos fehérje és "kulturális jelentősége" is igen nagy, mert fogyasztása a hagyományos életmód szerves része. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS