2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Blair bekeményített az Iránban fogva tartott brit tengerészek ügyében

2007. március 28. 11:26, utolsó frissítés: 11:26

"A jelenlegitől eltérő szakaszba" lép az Iránba vitt brit katonák ügye, ha nem sikerül diplomáciai úton haladást elérni - mondta kedden a brit miniszterelnök, akinek e szóhasználata markánsan keményebb az eddigi, jórészt visszafogott, fenyegetéstől mentes hivatalos brit nyilatkozatokénál.

Kijelentésének élét később hivatala igyekezett tompítani, ugyanakkor ülést tartott a brit kormány válsághelyzetekben összehívott testülete. Tony Blair a GMTV kereskedelmi hírcsatornának adott nyilatkozatában azt mondta: a brit kormány jelenleg diplomáciai úton igyekszik megoldani az ügyet, és megértetni az iráni kormánnyal, hogy a Perzsa-öbölben elfogott és Iránba vitt 15 brit haditengerészt és tengerészgyalogost szabadon kell engedni, mivel fogva tartásuk teljesen jogtalan.

Blair hozzátette: reméli, sikerül ráébreszteni az irániakat arra, hogy el kell engedniük a brit katonákat. Ha mégsem, azzal az ügy "a mostanitól eltérő szakaszba jut" - fogalmazott részletek nélkül a brit kormányfő.

Arra a kérdésre, hogy ez mit jelent, Blair csak annyit mondott, hogy "majd meglátjuk". Brit hivatalos részről eddig ez volt messze a legkeményebb hangú nyilatkozat a nyolc haditengerész és a hét tengerészgyalogos - köztük egy nő - múlt pénteki elfogása óta. A hétvégén Tony Blair maga is még azt mondta, hogy az ügy "néhány napon belüli" megoldására számít, azóta azonban olyan sajtó- és diplomáciai értesülések láttak napvilágot Londonban, hogy az irániak akár vádat is emelhetnek a brit katonák ellen kémkedés címén.

Szakértői nyilatkozatok szerint az ügy megoldását nagyban lassítja a most beköszöntött iráni újévi időszak is.

A Downing Street-i miniszterelnöki hivatal szóvivője kedd délután mindazonáltal azt közölte, hogy a brit kormány igyekszik "diszkrét" tárgyalásokkal elérni Iránnál a tizenöt brit katona elengedését. Hozzátette ugyanakkor: ha ez nem jár eredménnyel, London "határozottabban" is felléphet; ennek mibenlétét a szóvivő nem részletezte.

Kedden kora este ülést tartott a brit kormány COBRA nevű válsághelyzeti tanácskozó testülete, amely nevét az e tanácskozások helyszínéül szolgáló, bombabiztos föld alatti bunkerről (Cabinet Office Briefing Room A) kapta. Az ülést Des Browne védelmi miniszter vezette, egyéb részlet nem ismeretes. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS