2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tádzsikisztán visszatér perzsa gyökereihez: kiirtják a szláv végződést a vezetéknevekből

2007. március 27. 17:24, utolsó frissítés: 17:24

A tádzsik államfő a perzsa gyökerekhez való visszatérést sürgeti

Dusanbe, 2007. március 27., kedd (MTI/Reuters) - A perzsa gyökerek felelevenítésére tett újabb látványos lépésként a tádzsik államfő megparancsolta honfitársainak az orosz stílusú vezetéknevek elhagyását, valamint betiltotta a szovjet időszakban meghonosodott iskolai ünnepségeket.
Emomali Rahmonov, aki a múlt héten jelentette be, hogy Emomalii Rahmonra "tádzsikosítja" nevét, a kormány hétfőn tartott ülésén kijelentette, a tádzsik népnek követnie kell az ő példáját és az újszülötteket csakis perzsa vezetéknévvel szabad anyakönyveztetniük. Az államfő konkrét utasításokat adott a köztisztviselőknek a nemzeti hagyományok és a ritualizmus területének szabályozása végett - áll a www.president.tj című hivatalos elnöki honlapon.

A cári Oroszország, majd a Szovjetunió uralmának idején az érintett öt közép-ázsiai köztársaságban számos ember vezetéknevéhez szláv típusú, például "ov" végződést illesztettek. Újdonsült kampányában a Tádzsikisztánt 1992 óta vezető, tavaly novemberben hét évre újraválasztott Rahmonov március 21-én bejelentette, hogy ezentúl az Emomalii Rahmon nevet fogja használni. Bár ez a változtatás csak az igazságügyi minisztérium jóváhagyása válik véglegessé, az állami hírügynökség és az elnöki honlap már csak a Rahmon családnevet használja.

Nem valószínű, hogy ezek a változások különösképpen nyugtalanítanák Oroszországot, amely Tádzsikisztán kulcsfontosságú szövetségese és kereskedelmi partnere. A Moszkvával szívélyes kapcsolatokat ápoló Tádzsikisztán, ahol a fárszi nyelv egyik dialektusát beszélik, újjá kívánja éleszteni a tádzsik identitást és a szovjet korszak előtti hagyományokat az Iránnal és Afganisztánnal szorosabb kulturális kapcsolatokat pártoló Rahmonov vezetésével.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS