2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

ENSZ BT előtt az Ahtisaari-javaslat. A szerbek miatt hiúsult meg a kompromisszum?

2007. március 27. 16:50, utolsó frissítés: 16:58

A szerb felet teszi felelőssé Albert Rohan osztrák diplomata, Martti Ahtisaari volt finn elnöknek, az ENSZ-főtitkár koszovói megbízottjának helyettese azért, hogy a Koszovó jövőbeni státusáról folyó bécsi tárgyalásokon nem sikerült semmilyen kompromisszumra jutni.

A Die Presse című konzervatív osztrák napilap abból az alkalomból közölt keddi számában interjút Rohannal, hogy Ahtisaari előző nap átadta az ENSZ Biztonsági Tanácsának a dél-szerbiai tartomány jövőjére vonatkozó indítványát, Koszovó "nemzetközileg ellenőrzött" függetlenségét javasolva a testületnek.

Rohan elmondta: Szerbia taktikája kezdettől az volt, hogy igyekezett a tárgyalási folyamatot akadályozni, feltételezve, hogy így könnyebb lesz a várható végeredményt elutasítani. Ennek érdekében - mutatott rá - Belgrád nem riadt vissza a dezinformációtól és különféle machinációktól sem. A státus kérdésében a két fél merev álláspontja miatt nem lehetett szó kompromisszumról, de technikai kérdésekben előre lehetett volna jutni, hiszen ezekben "csaknem kizárólag a koszovói szerb közösség javát szolgáló intézkedésekről volt szó". Belgrád azonban vélhetően arra az álláspontra helyezkedett, hogy ha a teljes megoldási javaslatot elveti, részletkérdésekben sem szabad kompromisszumot kötnie - mondta.

A szerb törekvések azonban meghiúsultak, s minthogy a tárgyalások teljesen átláthatóak voltak, mindenki számára világos, ki a hibás a kudarc miatt. Ahtisaari javaslata pedig bírja az ENSZ-főtitkár és a nemzetközi közösség túlnyomó részének teljes támogatását - mutatott rá Rohan.

"A függetlenség az egyetlen járható út ahhoz, hogy Koszovó politikailag stabil, gazdaságilag működőképes legyen" - állapította meg hétfőn előterjesztett jelentésében Ahtisaari. "Bár a függetlenség az egyetlen reális opció, még korlátozott Koszovónak az a képessége, hogy megbirkózzék a kisebbségvédelem, a demokrácia fejlesztése, a gazdasági talpra állás és a társadalmi megbékélés problémáival" – tette hozzá.

Ez volt az első eset, hogy Ahtisaari nyíltan említette Koszovó függetlenségét egy, a tartomány jövőjével foglalkozó dokumentumban. A BT elé terjesztett végleges ajánlásban úgy fogalmaz ennek indoklásaként, hogy "a szerb uralom visszatérése nem lenne elfogadható a koszovói nép túlnyomó többsége számára". Mint írta, Belgrád nem tudná úgy visszanyerni befolyását a terület fölött, hogy ne váltana ki vele erőszakos ellenállást, ami pedig Koszovó Szerbia határain belüli autonómiáját illeti, az "nem lenne tartható".

Brüsszeli közös sajtótájékoztatóján Javier Solana, az Európai Unió tagországainak közös kül- és biztonságpolitikai képviselője, valamint Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár támogatásáról biztosította a javaslatot. Hasonlóképpen nyilatkozott a belga fővárosban Nicholas Burns, az Egyesült Államok külügyminisztériumának politikai ügyekkel foglalkozó államtitkára is.

Az Európai Parlament külügyi bizottsága által készített jelentés szerint Koszovó multietnikus jellegének fenntartására még jó ideig szükség lesz nemzetközi katonai jelenlétre. A képviselők biztosítanák a rendezéshez szükséges anyagi forrásokat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS