2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Francia elnökválasztás: senki sem vállal plakátragasztást

2007. március 27. 12:03, utolsó frissítés: 12:48

Önkéntes aktivisták hiányában egy amerikai multinacionális cég ragaszthatja a 12 francia elnökjelölt választási plakátjait – adta hírül a Le Journal du Dimanche című francia újság. A közvélemény korábban soha nem tapasztalt érdeklődéssel követi az egy hónap múlva esedékes francia elnökválasztási kampányt: a politikai tévéműsorok nézettségi rekordot döntenek, az választási szájtok túlterheltek, a jelöltekről megjelenő kötetek naponta több ezres példányszámban fogynak.

A külföldi turisták ugyanakkor az elnökválasztási őrületből egyelőre szinte semmit nem tapasztalhatnak, az utcákon ugyanis egyetlen politikai plakátot sem látni. A pártok nem titkolják: nincs elég önkéntes plakátragasztójuk.

A lehetőséget kihasználva a Clear Channel amerikai multinacionális cég mind a 12 hivatalos elnökjelölt stábjának plakátragasztói ajánlatot tett. Egyelőre konkurencia nélkül. Pedig a tét jelentős: a 80 ezer hivatalosan kijelölt helyen (önkormányzatok és iskolák elé kihelyezett táblákon) összesen egymillió plakáton kampányolnak április 9-től a francia elnökjelöltek.

Az amerikai plakátragasztó szolgáltatásait néhány párt már az öt évvel ezelőtti elnökválasztáson is igénybe vette, s eddig nyolcan jelezték, hogy idén is elfogadják az ajánlatot – közölte Philippe Jay, a cég fejlesztési igazgatója.

A francia állam 2002 óta örömmel vállalja át a ragasztási költségeket, amennyiben a pártok nem önkénteseket mozgósítanak, hanem "alvállalkozókkal" dolgoznak. Az éjszakai plakátháború, azaz egymás plakátjainak leragasztása illetve tiltott helyre való felragasztása ugyanis egy csapásra megszűnik, ha egyetlen, pártatlan cég felelős az összes elhelyezéséért.

A belügyminisztérium a héten mér rendelkezett is a plakátragasztói költségekről: a normál plakátokért egy, míg az óriásplakátokért két eurót fizet az amerikai cégnek: az üzlet 3 milliós bevételt jelenthet, ha mindegyik jelölt elfogadja a szolgáltatást. A Clear Channel mindesetre már nyolcszáz alkalmi plakátragasztói állást meghirdetett Franciaországban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS