2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hitelesítette az MVSZ népszavazási kezdeményezését a Választási Bizottság

2007. március 27. 10:58, utolsó frissítés: 11:56

Hitelesítette a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) népszavazási kezdeményezését hétfőn az Országos Választási Bizottság (OVB) arról, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt a nem Magyarországon lakó magyar nemzetiségűek állampolgárságának megadásáról.

A feltett kérdés pontos szövege: "Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással - kérelmére - magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló nem Magyarországon lakó nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. tv. 19. paragrafusa szerinti Magyar igazolvánnyal vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?"

A testület 7:1 arányban hitelesítette az aláírásgyűjtő ívet.

Az OVB elutasította a Magyarok Világszövetségének népszavazási kezdeményezését arra vonatkozóan, hogy a művi meddővé tételt kizárólag és csakis pontosan meghatározott egészségügyi okból lehessen végezni.

Hivatkozott arra, hogy az Alkotmánybíróság korábbi gyakorlatában már foglalkozott a nem egészségügyi okból végrehajtott, hanem családtervezési célú művi meddővé tétel alkotmányosságának kérdésével. Az alkotmánybíróság a családtervezési célú művi meddővé tételt összhangban állónak találta az alkotmánnyal.

Elutasította az OVB az MVSZ-nek azt a népszavazási kezdeményezését is, amely arra vonatkozott: egyetért-e a szavazópolgár azzal, hogy törvény tiltsa és büntesse a kiskorúakkal kapcsolatos mindennemű pornográfiát.

A testület megállapította, hogy a népszavazásra feltenni kívánt kérdés nem egyértelmű, nem jelöl meg olyan konkrét tárgyat, amelyből kiderülne, milyen jogalkotási kötelezettség terhelné az Országgyűlést egy eredményes népszavazást követően.

Ugyancsak nem hitelesítette az OVB a világszövetségnek azt a népszavazási kezdeményezését, amely arról szólt, hogy törvény akadályozza és tiltsa az idegenek tömeges vagy szervezett betelepítését Magyarországra. A testület indokolásában megállapította, hogy a népszavazásra feltenni kívánt kérdés nem határozza meg, mit ért a kezdeményező az idegenek tömeges, illetve szervezett betelepítése alatt.

Nem hitelesítette az OVB a Jobbik Magyarországért Mozgalom népszavazási kezdeményezését, amely arról szólt, hogy az a magyar állampolgár, aki az MSZMP vagy a KISZ meghatározott országos vezető testületeinek tagja volt, ne tölthessen be szakállamtitkári, államtitkári, miniszteri, vagy miniszterelnöki tisztséget az erről szóló törvény hatályba lépésétől számított 25 éven keresztül. Az OVB megállapította, hogy a kérdés a magyar állampolgárok egy részével szemben a közhivatal-viselést korlátozó rendelkezéseket javasol törvényi szinten bevezetni. Eredményes népszavazás esetén módosítani kellene az alkotmányt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS