2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Teheránban vallatják a tizenöt brit haditengerészt a BBC értesülése szerint

2007. március 27. 10:44, utolsó frissítés: 10:44

Az iráni fővárosban tartják fogva a BBC brit közszolgálati adó értesülése szerint a Satt-el-Arab iraki-iráni határfolyón elfogott tizenöt brit tengerész katonát.

A BBC-nek egy magas beosztású iráni tisztségviselő nyilatkozott erről; szerinte a katonákat a Forradalmi Gárda emberei vetik kihallgatás alá egy teheráni laktanyában. A várhatólag több napon át tartó vallatás elsődleges célja annak megállapítása, hogy a foglyok felderítést végeztek-e.

Mehdi Mosztafavi iráni külügyminiszter-helyettes szerint "a rendes igazságszolgáltatási ügymenet szerint" kezelik az iráni felségvizeket megsértő britek ügyét. A hatóságok először is azt akarják tisztázni, hogy a brit tengerészek szándékosan vagy tévedésből hatoltak be az iráni területi vizekre - mondta Mosztafavi, akine szavait az iráni állami televízió idézte.

A külügyminiszter-helyettes kijelentette: Irán nem szándékozik olyan cserét ajánlani, hogy átadja a 15 brit tengerészt, illetve tengerészgyalogost az Irak északi részén őrizetbe vett öt iráni tisztségviselőért. Amerikai katonák vették őrizetbe nemrégiben Irán erbíli összekötő irodájának öt tisztviselőjét azzal a gyanúval, hogy a szóban forgó irániak fegyvert és pénzt juttattak el iraki milíciákhoz.

Hosjar Zebari
iraki külügyminiszter sürgette Iránt: engedje szabadon a 15 brit tengerészt és tengerészgyalogost. Vasárnap este felhívta iráni kollégáját, Manusehr Mottakit, és értésére adta, hogy a rendelkezésére álló információk szerint iraki vizeken fogták el a brit katonákat - közölte hétfőn a bagdadi külügyminisztérium. "A brit katonák iraki vizeken, az iraki kormány jóváhagyásával és az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozataival összhangban végezték tevékenységüket" - hangsúlyozta, követelve egyúttal az elfogott brit katonák szabadon bocsátását.

Brit beállítás szerint a királyi haditengerészet tengerészei és tengerészgyalogosai éppen egy kereskedelmi hajót kutattak át iraki vizeken, amikor iráni naszádok körbevették, majd elfogták őket. Az incidens tovább szította a viszályt Irán és a Nyugat között.

Irán elutasította azt a kérést is, hogy brit diplomaták találkozhassanak a 15 brit haditengerésszel, illetve tengerészgyalogossal - közölte vasárnap a londoni külügyminisztérium. Geoffrey Adams, Az ENSZ-hez delegált iráni küldöttség szóvivője némiképp eltérő változatot közölt. Szavai szerint Margaret Beckett brit külügyminiszter vasárnap telefonon beszélt iráni kollégájával, s Mottaki azt mondta Beckettnek, hogy ha majd lezárul az előzetes vizsgálat a brit tengerészek, illetve tengerészgyalogosok ügyében, akkor születhet megállapodás a brit konzuli látogatásokról.

Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár és Javier Solana, az Európa Unió tagországainak közös kül- és biztonságpolitikai képviselője hétfőn sürgette Iránt, engedje szabadon a katonákat. A NATO döntéshozó szerve, az Észak-atlanti Tanács és az EU Politikai és Biztonságpolitikai Bizottságának együttes ülését követően Solana hangoztatta azt is, hogy Nagy-Britannia számíthat a nemzetközi szervezetek szolidaritására. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS