2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Az EU-nak ünneplés helyett inkább Darfúrral kellene foglalkoznia"

2007. március 26. 16:20, utolsó frissítés: 16:33

Neves európai értelmiségiek nyílt levélben bírálták szombaton az ötvenedik évfordulóját ünneplő Európai Uniót a szudáni humanitárius válság kezelésében tanúsított késlekedése miatt.

A számos európai napilapban közzétett nyílt levélben tíz neves író, illetve gondolkodó - Tom Stoppard, Seamus Heaney, Harold Pinter, Dario Fo, Günter Grass, Umberto Eco, Bernard Henri-Levy, Franca Rame, Václav Havel és Jürgen Habermas - felhívták a Berlinben az EU fennállásának ötvenedik évfordulója alkalmából egybegyűlő uniós állam- és kormányfőket, hogy "azonnal rendeljék el a legszigorúbb szankciókat a szudáni rezsim vezetőivel szemben".

Többek között utazási tilalmak bevezetését, bankszámlák befagyasztását, az uniós egészségügyi szolgáltatásokhoz és az EU-ból származó luxusjavakhoz való hozzáférés megtiltását javasolják.

"Hogyan is merünk mi, európaiak ünnepelni ezen a hét végén, miközben egy tőlünk néhány mérföldre délre fekvő kontinensen gyilkolják a legvédtelenebbeket, a leginkább kisemmizetteket és a leggyengébbeket ?" - kérdik.

Az EU-t azzal a szándékkal alapították, hogy Németországot és Franciaországot szövetségbe kovácsolja és megelőzzön egy újabb háborút, de a tőszomszédságában kirobbanó konfliktusok kezelésében kudarcot vallott - írták. "Meg fog ismétlődni a Srebrenica esetében mutatott gyávaság?" - teszik fel a kérdést arra utalva, hogy 1995-ben a boszniai háború alatt mintegy nyolcezer boszniai muzulmánt gyilkoltak le a boszniai szerb erők egy ENSZ-ellenőrzés alatt álló úgynevezett biztonságos övezetben. A cselekvést megköveteli az emberi értékbe és az emberi méltóságba vetett közös európai hit is - érvelnek az aláírók. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS