2019. december 13. péntekLuca, Ottilia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A japán kormányfő bocsánatot kért a világháborús szexrabszolgák miatt

2007. március 26. 15:46, utolsó frissítés: 15:46

Abe Sindzo japán kormányfő hazája nevében hétfőn bocsánatot kért amiatt, hogy a II. világháború idején a megszállt országokban elraboltak nőket, akiket azután szexrabszolgaként alkalmaztak Japánban.

Abe március elején kijelentette: nincs bizonyíték arra, hogy az akkori kormány vagy a hadsereg elrabolt volna nőket, és "konzumhölgyként" alkalmazta volna őket hazai bordélyházakban. Emiatt a hadsereg háborús hódításától szenvedő országok - köztük Dél-Korea -, de Washington részéről is erős bírálatok érték a miniszterelnököt.

"Kormányfőként itt és most bocsánatot kérek" - jelentette ki, hozzátéve azonban, hogy ezzel csak Tokió 1993-as bocsánatkéréséhez, az úgynevezett Kono-nyilatkozathoz csatlakozik. Abban Tokió elismerte, hogy hivatalos helyen tudtak a bordélyházakról. Abe leszögezte, hogy nem lesz több bocsánatkérés, még akkor sem, ha amerikai kongresszusi tagok beterjesztettek egy ilyen gesztust követelő határozatot. A kormányfő egy ellenzéki képviselő felvetésére tette meg a bocsánatkérést az egyik parlamenti bizottságban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS