2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fennállásának legmélyebb válságát éli az EU egy cseh lap szerint

2007. március 26. 14:56, utolsó frissítés: 14:56

Bár az Európai Unió számos sikert ért el eddig, minden jel arra vall, hogy most fennállásának legmélyebb válságát éli - véli az évfordulós berlini csúcstalálkozó kapcsán írt elemzésében a Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap.

Bár a közös intézmények továbbra is működnek, és a 27 tagállam is képes a különféle megállapodásokra, de a maga egészében az egyesült Európa ma "célnélküliként" hat. "Hiányzik a közös megegyezés arról, hogy a bonyolult és nehézkes kolosszus milyen irányban mozduljon tovább" - írja a legolvasottabb cseh újság.

"Az ünnepelt Európai Unió vasárnap az eddigieknél is még bizonytalanabb vizekre evezett. Bár nem kötelező jelleggel megígérte, hogy 2009-ig igyekszik megújítani alapjait - ez a diplomatikus fogalmazás az intézményi reformokat takarja - ennek sikere azonban a fennálló filozófiai különbségekre való tekintettel még csak a csillagokban van" - jegyzi meg a lap.

Az európai alkotmányról szóló tárgyalásokat a berlini csúcstalálkozó semmivel sem vitte előbbre - mondta a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilapnak Alexander Vondra, az európai ügyekért felelős cseh kormányfőhelyettes. Szerinte a döntő dolgokról tartandó vita a következő időszakra maradt.

"Az Európai Unió képviselői megpróbálták az egység látszatát kelteni. Mindenki előtt azonban, aki elolvassa a nyilatkozatot, világos kell hogy legyen: ez a közös nevezőn alapuló egység" - szögezte le Vondra. Kijelentette: Csehország azt tartaná a legjobbnak, ha az európai alkotmányról szóló tárgyalások újra elölről, "a nulláról" kezdődnének, és a végső dokumentumban pontosan meg lennének határozva a nemzeti, illetve a közös szervek hatáskörei. Ez Prága számára elfogadható lenne még annak árán is, hogy egy ilyen esetben a közös szervekben természetesen a kisebb államok szerepe is csökkenne a maihoz képest.

Václav Klaus cseh államfő és a cseh kormány elérték, amit akartak. A berlini nyilatkozat nem foglalkozott az európai alkotmánnyal, s kompromisszumos lett. Prága számára ez a kompromisszum elfogadható volt. Ugyanakkor a kompromisszum elfogadásával Prága azt is jelezte, hogy jó tárgyalópartnernek számít - véli a konzervatív Lidové Noviny. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS