2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem térhetnek vissza Koszovóba a menekült szerbek?

2007. március 26. 14:41, utolsó frissítés: 14:41

A Koszovóból elmenekült több mint kétszázezer szerb visszatérésére nincs lehetőség - mondta a Nedeljni Telegraf című szerb hetilapnak nyilatkozva Lenart Kotsalainen, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szerbiai megbízottja.

A diplomata szerint a koszovói ENSZ-közigazgatás bevezetése után az albánok évekig tárgyalni sem voltak hajlandók a menekültek visszatéréséről. Álláspontjuk 2003 elején enyhült csak valamelyest, s akkor elindult a szerbek lassú visszaszivárgása - mintegy 16 ezren tértek vissza korábbi lakhelyükre -, de azt megakasztották a 2004 tavaszán kirobbant szerbellenes pogromok, amelyek miatt újabb tízezren menekültek el Koszovóból.

A tömeges visszatelepülésre Lenart Kotsalainen szerint azért nincs lehetőség, mert a városokból távozottak lakásainak többségét elfoglalták az albánok, így azokba nem térhetnek vissza az eredeti tulajdonosok. Ha megtehetnék, sem volna azonban értelme, mert nem tudnának miből élni. Ott, ahol az albánok vannak túlnyomó többségben, szerb nem tud munkát vállalni, így az esetleges visszatérők minimális létfeltételei sem lennének meg.

Vidéken az elhagyott szerb házak többnyire üresen állnak, azok lakói elvben visszatérhetnének, ám a falvakban ki lennének szolgáltatva a fegyveres albánoknak, s ha kapnának is rendőri védelmet, korlátozva lenne a mozgásuk. Mezőgazdasági termelésből sem tudnának megélni, mivel albánok és szerbek között nincsenek gazdasági kapcsolatok, terményeiket nem lennének képesek eladni.

A menekültek helyzetét súlyosbítja, hogy túlnyomó többségük Közép- és Dél-Szerbiában, Krusevác, Kraljevo, Kragujevác és Nis környékén lakik, ahol súlyos a gazdasági helyzet, nagy a munkanélküliség. Ezeknek az épp csak tengődő embereknek a sorsa teljesen kilátástalan - mondta az ENSZ-diplomata. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS