2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Teheránban hallgatják ki az irániak által elfogott brit katonákat

2007. március 24. 13:36, utolsó frissítés: 13:36

Teheránba vitték kihallgatásra a brit királyi haditengerészet és tengerészgyalogság 15 katonáját, akiket az iraki-iráni határon húzódó Satt-el-Arab folyó torkolata közelében, a Perzsa-öbölben pénteken fogtak el az irániak - jelentette szombaton a Fars félhivatalos iráni hírügynökség.

Az iráni külügyi tárca szerint a britek a nemzetközi jogot megsértve iráni felségvizekre hatoltak be. A brit külügyi tárca viszont magyarázatot követelt az incidensre, mivel álláspontja szerint a katonák a csempészés megakadályozásának a feladatával iraki területi vizeken járőröztek és onnan hurcolták el őket.Nagy-Britannia a katonák azonnali szabadon bocsátását követelte.

Az incidens London szerint úgy történt, hogy a brit királyi haditengerészet Cornwall nevű fregattjáról két naszád indult egy hajó ellenőrzésére, mert a brit egységnek az a gyanúja támadt, hogy a hajón autókat csempésznek. Az ellenőrzés közben érkezett a helyszínre több iráni járőrhajó, amelyek körülvették, és fegyverrel iráni területre kényszerítették a brit katonákat.

Nem egészen három éven belül másodszor történik hasonló eset a térségben; az iráni Forradalmi Gárda egységei 2004 nyarán nyolc brit haditengerészt fogtak el a Satt-el-Arabon, és vittek iráni területre. Akkor négynapi diplomáciai alkudozás után sikerült elérni a brit katonák szabadon engedését. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS