2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyre növekszik az izraeli embargó miatt a palesztinok segélyfüggősége

2007. március 24. 13:18, utolsó frissítés: 13:18

Tovább romlanak majd a Gázai övezetben és Ciszjordániában élő palesztinok életkörülményei, ha Izrael nem oldja fel a palesztin területekkel szembeni gazdasági embargóját és nem engedélyezi a személyek és az áruk szabadabb mozgását - figyelmeztetett pénteken az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynökségének (UNRWA) vezetője.

Karen Koning AbuZayd
elmondta, hogy az adományozó államok tavaly ugyan minden korábbinál több pénzt adtak a palesztinok megsegítésére, ugyanakkor a palesztin területeken


szinte mindenki a segélyektől vált függővé.

A palesztin gazdaság nagy mértékben leépül, a palesztinok számára nincs semmilyen kitörési lehetőség - jellemezte a helyzetet, emlékeztetve a magas munkanélküliségre és a közalkalmazottak tavaly kialakult bérhátralékára.

A közelmúltban valamelyest könnyebbé vált az üzletemberek számára a be- és kiutazás a Gázai övezetbe, ám a dolgok nem fordulnak jobbra, ha Izrael nem enyhíti a Gázai övezet és a zsidó állam határán fekvő karni és erezi átkelőkön, illetve a Gázai övezet és Egyiptom határán lévő rafahi átkelőn bevezetett korlátozásokat - tette hozzá.

Az UNRWA élelmiszersegélyeket oszt a Gázai övezetben élő palesztin menekültek többségének és ciszjordániai társaik jó részének; a nem menekült státusú személyekről egy másik ENSZ-szervezet, a Világélelmezési Program igyekszik gondoskodni.

Izrael azután vezette be a gazdasági embargót, hogy a tavaly januári palesztin parlamenti választásokon hatalomra jutott a Hamász radikális iszlamista szervezet. A zsidó állam a korlátozó intézkedéseket, köztük


a palesztinoktól beszedett, s őket megillető adóbevételek

visszatartását az izraeliek elleni támadásokra adott válaszként tünteti fel. A közvetlen segélyek leállítása ellenére az ENSZ adatai szerint tavaly mintegy 1,2 milliárd dollár értékű külföldi segély jutott el a palesztinokhoz (kormányuk megkerülésével), szemben a 2005. évi 1 milliárd dollárral. A palesztin gazdaság azonban tíz százalékkal zsugorodott, a szegénységi ráta tovább növekedett. Az UNWRA idénre rekordösszegű, 246 millió dolláros segélyt kért az adományozóktól.

A 27 ezer fős UNWRA-t még az 1948-as arab-izraeli háború után hozták létre a menekültsorsra jutott több százezer palesztin megsegítésére. Az ügynökség ma több mint 4,3 milliósra duzzadt menekült lakosságot támogat a Gázai övezetben, Ciszjordániában, Jordániában, Libanonban és Szíriában. A menekültek az oktatás, az egészségügy területén, és szociális téren kapnak segítséget, valamint rendkívüli segélyeket.

AbuZayd szerint mostanában komoly tárgyalásokat folytatnak az adományozókkal arról, hogy miként lehet eltartani a növekvő menekült népességet úgy, hogy a konfliktus politikai rendezése nincs látótávolságon belül: a menekültek száma (a népszaporulat miatt) ugyanis évről évre nő, ezért ellátásukhoz is egyre több pénzre, iskolára, tanárra és egyéb dologra lesz szükség. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS