2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem tudják elég gyorsan pótolni az Irakban lelőtt amerikai gépeket

2007. március 24. 12:52, utolsó frissítés: 12:52

Százharminc helikoptert veszített el az amerikai szárazföldi hadsereg iraki és afganisztáni hadműveleteiben, a járművek közel harmadát lelőtték - közölte pénteken a haderőnem légierejének parancsnoka.

Stephen Mundt dandártábornok újságíróknak nyilatkozva arra panaszkodott, hogy az amerikai ipar nem tudja elég gyorsan pótolni az elvesztett gépeket: a légi járművek gyártása és leszállítása két évet vesz igénybe, így az elsők között elvesztett helikopterek pótlására rendelt újabb darabok csak mostanában érkeznek meg a haderőhöz.

A tábornok a lelőtt járművek arányának közlésén túl nem részletezte a helikopterek elvesztésének okait, mindössze annyit jegyzett meg, hogy a gépek a kosznak, a pornak és a nehéz iraki és afganisztáni terepviszonyoknak egyaránt áldozatul esnek.

A két országban elvesztett amerikai katonai helikopterek száma idén januárban és februárban megugrott, azóta viszont drámai mértékben csökkent. Az év elején nyolc olyan incidens történt, amikor valamely helikopterüket lelőtték vagy úgy szállt le, hogy közben támadók lőtték a gépet. A felkelők mind gyakrabban vesznek tűz alá egyszerre többféle fegyverrel amerikai helikoptereket, amire az amerikai haderő a gépek repülési útvonalának és módjának megváltozatásával válaszol - derült a tábornok szavaiból. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS