2020. február 27. csütörtökÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kormányváltást szeretne a többség Magyarországon

2007. március 23. 13:50, utolsó frissítés: 14:04

Továbbra is rendkívül alacsony mértékű mind az MSZP, mind Gyurcsány miniszterelnök támogatottsága – derül ki a magyarországi Gallup Intézet új felméréséből. Az MSZP támogatottsága némileg felfelé mozdult a februári mélypontról: ma a választópolgárok 18%-a választaná a vezető kormánypártot.

Ezzel megállni látszik az elmúlt négy hónap meredeken csökkenő trendje, de a következő havi vizsgálatok alapján dönthető csak el, hogy vajon ez csak átmeneti megtorpanása a közelmúltban elszenvedett súlyos népszerűségvesztésnek, vagy egy tartósabb fordulat első jele.

Az MSZP 18%-os támogatottsága ugyan az elmúlt hónap negatív csúcsához képest javulás, de 2002 óta csak kétszer volt korábban ilyen alacsony, minden más hónapban ennél magasabb értéket mért a Gallup. A Fidesz 34%-os szavazótábora gyakorlatilag


tavaly június óta képtelen a gyarapodásra,

ami azt jelzi, hogy az ellenzék vezető ereje sem tud megfelelő alternatívát nyújtani a kormánypártokból kiábrándultak számára.A csökkenő bizalom eredményeként csak a megkérdezettek negyede támogatja a kormányfő és kormánya megtartását – vagyus a relatív többség a koalíció fennmaradása ellen foglal állást. A megkérdezettek 28%-a új választások kiírását, 21%-a a parlamenti pártok egyetértésével felállított szakértői kormány felállítását tartaná megoldásnak. Múlt november óta 35 százalékról 26 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik szerint az volna a legjobb, ha maradna a Gyurcsány-kormány.

Ma megkérdezettek 84%-a érzi úgy, hogy rosszabbul él, mint egy éve, és legtöbben további romlásra számítanak. A kilátásokat tekintve továbbra is rövid távon a legerősebb a pesszimizmus (a következő egy évre 54% a családja számára a helyzetük további romlását feltételezi). 2006 májusában a Gallup a frissen bejelentett megszorítások nyomán a mostanival megegyező arányú rövid távú pesszimizmust detektált.

Viszont akkoriban még az emberek szűk többsége inkább elégedett volt az életével, és tíz megkérdezettből közel négy úgy érezte, hogy jobb a családja helyzete az egy évvel megelőző állapothoz képest (38%). A kormányzati intézkedések hosszabb távú hatásait tekintve nem változott az optimizmus mértéke: a kérdezettek valamivel több, mint negyede (26%) remél pozitív változást a családja anyagi helyzetében, ezzel szemben a megkérdezettek 31%-a szerint négy év múlva még rosszabb lesz a helyzet. (gallup intézet)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS