2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Félmillió új TBC-eset. Kelet-Európa probléma

2007. március 23. 11:21, utolsó frissítés: 11:21

Csak nem félmillió új tuberkulózis-esetet regisztrálnak évente, Kelet-Európa egyes államaiban pedig azonnali intézkedésekre van szükség a betegség megfékezésére - áll a Vöröskereszt- és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFCR), és az ENSZ Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívásában, amelyet a március 24-i TBC-Világnap alkalmából adtak ki.

A felhívás alapja a csütörtökön az Európai Parlament elé terjesztett WHO-jelentés a TBC visszaszorításáért folytatott küzdelem állásáról. A dokumentum szerint Kelet-Európa egyes államaiban komoly aggodalomra okot adó helyzet alakult ki.

Becslések szerint az összes Multidrog-rezisztens tuberkolózis (MDR-Tb), azaz gyógyszereknek ellenálló TBC-megbetegedés 15 százaléka Kelet-Európában és Belső-Ázsiában fordul elő. Ez háromszor magasabb arány, mint bármely más régióban az egész világon - áll a jelentésben.

A jelentés szerint 2005-ben az európai régióban összesen 445 ezer új TBC-megbetegedést regisztráltak, ebből 66 ezer halállal végződött. A halálos kimenetelű esetek kétharmadát Kazahsztánban, Romániában, Oroszországban, Törökországban, Ukrajnában és Üzbegisztánban jegyezték fel. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS