2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyarország: ismét a kettős állampolgárság a téma

2007. március 22. 17:17, utolsó frissítés: 19:35

Nem támogatják a parlamenti pártok a Magyarok Világszövetsége kezdeményezését a kettős állampolgárságról szóló népszavazásról. Ez derült ki a pártok képviselőinek nyilatkozataiból csütörtökön Budapesten.

Az MSZP szerint nem a népszavazás a megfelelő eszköz a kettős állampolgárság ügyében. Erről Kozma József, az MSZP országgyűlési képviselője beszélt újságíróknak csütörtökön a nemzetpolitikáról tartott ötpárti egyeztetés után. A kormánypárti képviselő közölte: a népszavazást már az előző időszakban is politikailag elhibázottnak ítélték, és felelősnek tartották mindazokat a politikai erőket, amelyek emellé az eleve kudarcra ítélt ügy mellé álltak. Példaként említette a Fideszt. Szavai szerint az élet bebizonyította, hogy nem a népszavazás a megfelelő eszköz.

Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke azt mondta: a Fidesz szerint a népszavazás nem megfelelő eszköz a kettős állampolgárság eléréséhez. "A kettős állampolgárságról továbbra is úgy gondoljuk, hogy megvalósítandó, ugyanakkor a népszavazás, mint intézmény, nem megfelelő eszköz ennek a célkitűzésnek az eléréséhez, mint ahogy ez 2004. december 5-én tapasztalható volt" - mondta az ellenzéki politikus.

Németh Zsolt emlékeztetett arra, hogy a 2004-ben megtartott népszavazásról kiderült, hogy katasztrofális következményekkel járt a határon túli magyarság számára, illetve a magyar-magyar kapcsolatokra nézve is. Véleménye szerint meg kell teremteni a kettős állampolgárság politikai feltételeit - most már a schengeni csatlakozás miatt is - de nem népszavazással.

Firtl Mátyás, a KDNP országgyűlési képviselője elmondta: osztják a Fidesz álláspontját. Megjegyezte ugyanakkor, hogy Európában a kettős állampolgárság bevett gyakorlat. Úgy vélte, ki lehetne alakítani egy olyan álláspontot, hogy ha más országok megadják, például Románia, akkor Magyarország is megadhatja az állampolgárságot a határon túli magyaroknak.

Gusztos Péter, az SZDSZ országgyűlési képviselője azt mondta: pártja ennek problémának a megoldását nem a Magyar Köztársaság és a határon túl élő magyar emberek közötti közjogi kapcsolat létesítésében látja. Álláspontja szerint a kettős állampolgárság számos problémát vet föl, amelyekről a javaslatot tevők nem mondták el, hogyan lennének képesek megoldani.

A kormánypárti politikus üdvözölte, hogy a Fidesz megváltoztatta véleményét a kettős állampolgárságról szóló népszavazásról. Bíznak abban, hogy a Fidesz más népszavazások ügyében is kész lesz "önkorrekcióra" - mondta.

Almássy Kornél MDF-es képviselő úgy vélekedett: a népszavazás nem szerencsés ebben a kérdésben, ezt már 2004-ben is elmondták. Súlyos felelőtlenség, amit Patrubány Miklós csinál, nem ismeri a magyar társadalmi viszonyokat, ha egy ilyen kérdést népszavazásra kíván bocsátani - mondta. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: a kettős állampolgárságra szükség van, de ezt a magyar politikának az Országházon belül kell megoldania. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS