2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Putyinnal találkozott Gyurcsány: "a gáziparban egyáltalán nincs probléma"

2007. március 22. 17:00, utolsó frissítés: 17:00

A kapcsolatok teljes körének megvitatását javasolta Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki a Kreml helyett Moszkva melletti rezidenciáján fogadta magyar miniszterelnököt, érzékeltetve találkozójuk kötetlen munkajellegét és jó személyes viszonyukat.

Putyin úgy vélte, hogy Gyurcsány Ferenccel létrejött megállapodásai közül minden teljesült. Kiemelte a magyar export tavalyi 70 százalékos növekedését az előző évhez képest - a magyar kivitel elérte a 2 milliárd dollárt. Rámutatott a híradástechnikai eszközök exportjában bekövetkezett fantasztikus növekedésre: az érték 23-szorosára emelkedett. Ezt egyébként moszkvai magyar szakértők a Magyarországon települt multik új oroszországi exportjának tudták be.

Putyin úgy vélte, hogy az energiaipari kapcsolatok is jól alakulnak. Visszaemlékezett, hogy Gyurcsány két éve az olajszállításokban keletkezett zavarokra panaszkodott, ezt a főegységétől megfosztott Yukos olajcég exportjának kiesése okozta. Mint mondta, a gáziparban egyáltalán nincs probléma. Célzott a Mol részvételére a Kék áramlat gázvezeték közép-európai meghosszabbításának projektjében, a Gazprom oldalán.

Gyurcsány elmondta, a látványosan fejlődő exporton túl, már a beruházási együttműködésről tárgyal a két fél az élelmiszer-, a filmipar, a lakásépítés és a logisztika területén. Elégedetten nyugtázta a magyar kormányfő, hogy a kapcsolatok rendszeressé váltak, és kiszabadultak az energiaügyek "fogságából".

A magyar kormányfő hangoztatta, "az elv, amelyhez tartjuk magunkat, hogy kevesebbet beszélünk a múltról, többet a jelenről és a jövőről, kevesebbet a politikáról és többet az üzletről, eredményesnek bizonyult", "s az elért eredmények igazolják ezt az elvet". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS