2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több mint tízmillió influenza elleni oltás megy kárba az Egyesült Államokban

2007. március 22. 14:33, utolsó frissítés: 14:58

Az enyhe járványidőszak miatt több mint tízmillió influenza elleni oltás maradt vissza az Egyesült Államokban, de ezek alkalmazhatósági ideje június 30-án lejár, s ezért a törvény szerint meg kell semmisíteni, noha még évekig felhasználhatóak lennének.

Az ügy hatalmas vitákat kavar szakmai körökben az Egyesült Államokban, de a törvényt módosítani egyelőre nincsen mód.

Száztízmillió adag készült, amire eddig még sosem volt példa, ám több mint tízmillió megmaradt, s bár minden évben szó van arról, hogy az orvosok megtarthassák a régi adagokat, amíg nem érkeztek meg az újak, a lejárati idő módosításával szegény országoknak adták át a maradékot, hiszen az efféle vakcinák a hivatalosan megállapított lejárati idő után is minimum 1-2, maximum 3-4 évig tökéletes állapotban vannak. A veszteséget, amely főként a gyógyszergyárakat sújtja, elkerülni nem lehet.

Ráadásul az új adagok várhatóan csak ősszel érkeznek meg, tehát azok a polgárok, akik a nyáron olyan országba utaznak, ahol tombol az influenza, valószínűleg nem kaphatnak védőoltást. De ugyanígy azok a gyerekek sem kaphatják meg nyári oltásukat, akiknek az első alkalom lévén, kettőre van szükségük.

A június 30-i dátumot az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) határozta meg, nem annyira az oltóanyag élettartama szerint, hanem azért, hogy a mindenkori újonnan gyártott feltétlenül magában foglalja az adott szezonban legaktívabban fertőző három törzset, s hogy nehogy véletlenül valakit a korábbi törzsekre kifejlesztett s ezért kevésbé hatékony vakcinával oltsanak be. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS