2019. november 19. keddErzsébet
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Miért nem jó ötlet az Irán elleni támadás? Londoni elemzés

2007. március 22. 14:09, utolsó frissítés: 14:09

A Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) által az Irán elleni esetleges katonai csapás esélyeiről Londonban rendezett szemináriumon Gary Samore, a központ alelnöke azt mondta: jóllehet az Egyesült Államokban és még inkább Izraelben "nagyon erős a konszenzus" abban a kérdésben, hogy teljesen elfogadhatatlan az atomfegyverrel bíró Irán kilátása, "nagyon nem kívánatos" az ügy katonai megoldása sem, több okból.

Az egyik legfőbb ok az, hogy megfelelő információk hiányában rendkívül bizonytalan a katonai csapás eredményességének előrejelzése, annak megítélése, hogy egyáltalán mekkora fizikai kárt okozna egy légitámadás, és mennyi idővel vetné vissza az iráni atomprogramot - mondta Samore.

Az IISS szakértője szerint még ha sikerülne is az ismert nukleáris létesítményeket elpusztítani, fennáll annak a valószínűsége, hogy Irán elővigyázatossági meggondolásokból alapanyagokat és felszerelést halmozott fel biztonságos helyszíneken, vagyis katonai csapás esetén is gyorsan helyre tudná állítani fejlesztési és gyártási kapacitását. "Valójában nagyon kevesen hiszik azt, hogy légi csapásokkal meg lehet állítani az iráni atomprogramot... legjobb esetben


bizonytalan idejű késedelem érhető el"

- fogalmazott a neves londoni stratégiai kutatóműhely alelnöke.

Samore szerint a katonai beavatkozás ellen szóló másik fő érv a megtorlás kilátása. A legtöbb szakértő úgy véli, hogy az iráni válaszlépés "kimért és közvetett" lenne. E vélemények szerint a megtorlás része lehet az iraki síita milíciák ráuszítása az amerikai erőkre, vagy a Hezbollah újabb Izrael-ellenes támadásainak támogatása, és nem várható például közvetlen rakétatámadás Izrael vagy a Perzsa-öböl hajóforgalma ellen.

A közvetett megtorlás is azonban ellenőrizhetetlenné válhat, és akár közvetlen amerikai-iráni katonai összecsapássá is fajulhat az iraki-iráni határon vagy az öbölben, nem beszélve az olajszállítások súlyos gazdasági következményekkel fenyegető leállásának kockázatáról.

A katonai beavatkozás ellen szóló harmadik fő érv a várható, erősen negatív térségbeli és globális politikai visszahatás. A támadás "végzetes csapást mérhetne" az izraeli-palesztin békefolyamat mellett azon washingtoni erőfeszítésekre is, amelyek célja szunnita tengely kialakítása a térségbeli iráni befolyás ellensúlyozására - mondta az IISS vezető szakértője.


Mindemellett Irán "papíron meglévő"

urándúsítási kapacitása "távolról sem azonos a ténylegessel", mert ha Teheránnak sikerül is használatba vennie a szükséges mintegy háromezer centrifugát, nyugati hírszerzési értékelések szerint azok jelentős része gyorsan meghibásodna - tette hozzá.

Samore szerint mindezek alapján "jelenleg nincs napirenden" az Irán elleni katonai támadás. Ha azonban Irán túljut a mostani technikai problémákon, és a diplomáciai erőfeszítések kudarcot vallanak, a katonai megoldás ismét részévé válhat a lehetséges kimeneteleknek - fogalmazott az IISS alelnöke.

Az MTI kérdésére, vajon a Kelet-Európába tervezett amerikai rakétaelhárító rendszer mennyire lenne hatékony bármely esetleges iráni megtorló támadással szemben, Samore azt mondta: nagyon kétli, hogy egy ilyen rendszer akár csak egy korlátozott rakétafenyegetéssel szemben is 100 százalékos védelmet tudna nyújtani. Hozzátette: személyes véleménye szerint jelenleg nagyon csekély az Európa és az Egyesült Államok elleni iráni rakétatámadás valószínűsége; Irán még


"sok-sok évnyire van" attól,

hogy ilyen hatótávolságú hiteles támadókapacitása legyen. "Húsz év múlva mindazonáltal mégis kiderülhet, hogy ez egy bölcs beruházás volt" - fogalmazott az IISS vezető szakértője.

Ugyanerről a kérdésről tíz napja kiadott elemzésében a másik nagy londoni stratégiai kutatóközpont, a Királyi Külügyi Intézet (Chatham House) mindazonáltal azt írta: Iránnak akár ötszáz, különböző típusú ballisztikus rakétája is lehet, 300 és 2000 kilométer közötti hatótávolsággal, amelyekkel Izrael, a térségi amerikai támaszpontok, valamint az Egyesült Államokkal szövetséges Szaúd-Arábia, Katar és Bahrein is elérhető. A Chatham House szerint minden nappal tovább erősödik az Irán elleni izraeli katonai csapás veszélye, egy ilyen beavatkozásnak azonban katasztrofális következményei lennének a térségen túl is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS