2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kellene egy NATO II. a terrorizmus ellen? Amerika liberális önvizsgálata

2007. március 21. 16:45, utolsó frissítés: 16:45

A dzsihádista terrorizmus ellen nem lehet hagyományos háborút viselni, nagy hadseregeket bevetni; az úgynevezett terror elleni háború meghirdetése végzetes hiba volt - állapította meg Gary Hart volt demokrata szenátor.

A terrorizmus visszaszorítására a szervezett bűnözéssel szembeni módszereket kell alkalmazni. Egy olyan NATO II. megteremtése volna célszerű, amely összefogná a nyugati demokráciák hírszerző szolgálatait, bűnüldöző szervezeteit és különleges erőit, koordinálná a dzsihádista sejtek felszámolását célzó műveleteket - írta a szakértő a négy éve indított iraki invázió évfordulóján, kedden a Huffington Post liberális internetes hírportálon.

Gary Hart szerint - aki 1984-ben és 1988-ban versenybe szállt a Demokrata Párt elnökjelöltségéért, fegyverkezési és leszerelési szakértő - az iraki háborúnak az is tanulsága, hogy meg kell szüntetni Amerikának a Perzsa-öböbeli olajtól való függőségét. Ha ez megtörténik, az Egyesült Államok jelentősen csökkentheti térségbe telepített erőinek létszámát. Nemzetközi megállapodás születhetne az olajszállítások folyamatosságának biztosításáról, Amerika ugyanis nem biztosíthatja egymaga az olajellátást.

Hart szerint az olajfüggőség megszüntetésével Washingtonnak könnyebb volna megszabadulnia attól az önáltató céltól, hogy "demokráciát szállít a Közel-Keletre". A 71 éves volt szenátor úgy ítéli meg, hogy a Bush-kormány politikáját meghatározó neokonzervatívokat a demokratikus idealizmus wilsoni álcája mögött cinikus és hazug magatartás jellemzi. Antidemokratikus rezsimek vagy csoportok titkolt támogatása, az ellenvélemény elnyomása, a külföldi regionális politikusok cinikus befolyásolása mind részese ennek a politikának, amely rejtve marad az amerikai közvélemény előtt, annál ismertebb viszont azokban az országokban, ahol alkalmazzák. Hart szerint Amerikának vissza kell nyernie erkölcsi tartását és ragaszkodnia kell az alkotmányos alapelvek betartásához.

Az egykori politikus szerint a 21. század biztonsága nem azonos a 20. századi hidegháború "nyugalmával", a globális célok elérésébe ma már minél több államot be kell vonni. Amerika szűken vett nemzetbiztonsági koncepciója felett eljárt az idő.

Gary Hart szerint a vietnami háború alapvető tanulságait a politikusok máig nem vonták le, az érett ítélet három évtized óta nem hangzott el. A liberális erőkre ráragasztották, hogy nem törődnek az ország biztonságával, ezért véleményük háttérbe szorult. Most viszont, amikor az iraki háború végjátéka megkezdődik és mindenki megvonja majd a mérleget, a liberális erőknek kell irányítaniuk a vitát arról, mi legyen Amerika szerepe az új évszázadban - írta. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS