2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Diplomáciai válság: Kuba levéltitkot sért. A svédek üldözik a nem vikingeket?

2007. március 21. 16:26, utolsó frissítés: 16:26

Diplomáciai válság keletkezett Svédország és Kuba viszonyában, mert a karibi szigetország hatóságai felbontják a svéd nagykövetség diplomáciai postáját, emiatt Kuba stockholmi nagykövetét a svéd külügyminisztériumba kérették magyarázattételre.

A botrány azt követően robbant ki, hogy Carl Bildt svéd külügyminiszter az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában bírálta Kubát az emberi jogok kapcsán alkotott álláspontja miatt.

Válaszul Kuba ENSZ-nagykövete olyan imperialista hatalomnak nevezte Svédországot, amely etnikai tisztogatást folytat, és üldözi mindazokat, akiknek nem viking vér folyik az ereiben. A diplomata emellett képmutatással vádolta a svéd külügyminisztert, mert beszámolójában nem említette meg az Egyesült Államokat, egyebek között nem szólt a iraki háborúról és a Guantánamón létesített amerikai börtöntáborról.

A nagykövet arra is utalt, hogy Kuba tagja az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának, míg Svédország nem érdemes arra, hogy a testület tagja lehessen. Mint fogalmazott: "Bildt jobban tette volna, ha Stockholmban marad". Teljes mértékben elfogadhatatlannak minősítette ezt a hangnemet szerdán a svéd külügyminiszter, aki már korában magyarázatra és bocsánatkérésre szólította fel a kubai nagykövetet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS