2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nincs nemzetközi blokád alatt a palesztin egységkormány

2007. március 21. 14:29, utolsó frissítés: 14:29

Magas rangú amerikai diplomata Szalám Fajjád palesztin pénzügyminiszterrel, az Európai Unió különmegbízottja pedig a palesztin külügyminiszterrel találkozott kedden, csorbítva ezzel Izrael arra irányuló törekvését, hogy az új palesztin egységkormányt vonják nemzetközi bojkott alá.

A nemzetközileg elismert, független gazdasági szakembernek számító Fajjád a ciszjordániai Rámalláhban fogadta Jacob Walles jeruzsálemi amerikai főkonzult. Marc Otte EU-különmegbízott ugyanitt tárgyalt Ziád Abu Amr palesztin külügyminiszterrel - közölte Brüsszelben Javier Solanának, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője részletek ismertetése nélkül.

A nap folyamán a svájci külügyminisztérium is érintkezésbe lépett a palesztin kormánnyal: Micheline Calmy-Rey külügyminiszter levélben gratulált palesztin kollégájának az egységkormány megalakulásához. A svájci külügyi szóvivő tájékoztatása szerint Bern tudatta: kész együttműködni az új palesztin kabinettel, feltéve, hogy annak tevékenysége a párbeszéden és békés eszközökön nyugszik majd. Svájc évente bő hatmillió eurónyi összeggel támogat a palesztin területeken működő humanitárius szervezeteket és ugyanennyit áldoz fejlesztési programokra.

Palesztin közlés szerint az amerikai-palesztin találkozó a palesztinokra rákényszerített "igazságtalan ostromállapot" feloldását célzó törekvések sorába illeszkedik.

Izrael azért akarja nemzetközi bojkott alatt tartani az új palesztin kormányt, mert az a nemzetközi közösség követeléseivel dacolva nem mondott le az erőszak alkalmazásáról és nem ismerte el Izrael állam jogát a létezésre. E követelések az eddigi izraeli-palesztin megállapodások tiszteletben tartásával kiegészülve az izraeli-palesztin válságban közvetíteni próbáló - az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és az ENSZ alkotta - nemzetközi kvartett alapelveit jelentik. Ez a feltétele a palesztin kabinettel szemben tavaly óta fennálló politikai és pénzügyi bojkott feloldásának.

A bojkott további erodálódását megelőzendő Izrael kedden lemondta a Raymond Johansen norvég külügyminiszter-helyettessel szerdára tervezett találkozóját, miután utóbbi hétfőn Gázában megbeszélést folytatott Haníjével.

Az Egyesült Államok viszont - ennyiben szakítva legszorosabb közel-keleti szövetségesével, Izraellel - korábban közölte, hogy képviselői nem hivatalos találkozókat tarthatnak a palesztin kormány nem Hamász-tag minisztereivel. Nagy-Britannia és még néhány európai ország is hasonló álláspontra helyezkedett.

A Washingtonban tárgyaló Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette: a palesztin kormány nem felel meg teljes egészében a kvartett által többször hangsúlyozott követelményeknek, de "szavaiknál sokkal fontosabbak a tettek". Ezzel sejtetni engedte, hogy a nagyhatalmak adnak némi haladékot a palesztin kabinetnek. Az Európai Unió hétfőn 3 hónappal megújította azt az ideiglenes mechanizmust, amelynek révén segélyeit eljuttatja a palesztin területekre. Franciaország kedden közölte: a palesztin egységkormányból csak azon miniszterekkel veszi fel a politikai kapcsolatot, akik nem a Hamászból érkeztek, egyébként a közvetlen pénzügyi támogatás felújítását javasolja. Ursula Plassnik osztrák külügyminiszter hivatalos ausztriai látogatásra hívta meg Ziád Abu Amr új palesztin külügyminisztert - vált ismertté Bécsben.

Izrael üdvözölte az amerikai és európai álláspontot, miszerint továbbra is követelik a palesztin Hamász és a Fatah képviselőiből összeállított palesztin kormánytól, hogy vesse alá magát a közel-keleti "kvartett" feltételeinek - közölte kedden Ehud Olmert izraeli kormányfő szóvivője. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS