2019. december 13. péntekLuca, Ottilia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kiszabadult az Afganisztánban elrabolt olasz újságíró. Sofőrjét kivégezték

2007. március 20. 19:32, utolsó frissítés: 19:32

Kiszabadult a két hete Afganisztánban elrabolt olasz újságíró - közölte hétfőn a római külügyminisztérium és egy afgán hírügynökség. Daniele Mastrogiacomo március 5-én esett tálibok fogságába Hilmend tartományban két afgán kísérőjével - egy sofőrrel és egy tolmáccsal - együtt.

A sofőrt pár napja kivégezték az emberrablók. Massimo D,Alema olasz külügyminiszter hétfői közleményében megemlékezett "a barbár módon meggyilkolt fiatal afgán sofőr önfeláldozásáról", és tolmácsolta az olasz kormány és az olasz nép részvétét a hozzátartozóknak.

A Pazsvok magán hírügynökség szerint egy tálib vezető azt állította, hogy az afgán kormány öt tálibot engedett szabadon Mastrogiacomóért cserében.

Olaszországban Romano Prodi miniszterelnök is bejelentette a hírt, és közölte, hogy a La Reppubblica tudósítója ép és egészséges. Jelenleg az Emergency segélyszervezet laskargáhi kórházában pihen. Az újságíró röviddel kiszabadulása után videoüzenetet küldött lapja internetes oldalán keresztül, és megköszönte, hogy nem hagyták magára. Mint mondta, erőt és bátorságot merített ebből. Hozzátette ugyanakkor, hogy a fogság alatt többször is attól tartott, hogy megölik.

Az elmúlt két évben két olasz állampolgár esett emberrablók fogságába Afganisztánban: 2005-ben egy segélymunkást, tavaly egy fotóriportert hurcoltak el. Három hét elteltével mindketten visszanyerték a szabadságukat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS