2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Támogatások vs. állami megrendelések: Boeing-Airbus vita a WTO előtt

2007. március 20. 16:47, utolsó frissítés: 16:47

Első ízben csapnak össze az Airbus és a Boeing repülőgépipari cégek a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) előtt a milliárdos összegeket kitevő támogatások ügyében. Kedden az amerikai fél zárt ajtók mögött fejti ki álláspontját Genfben.

Az Egyesült Államok 2004-ben élt panasszal a WTO-nál az Airbus-szal szemben, azon az alapon, hogy több uniós tagország az új Airbus repülőgéptípusok fejlesztéséhez támogatást nyújt és ezzel torzítja a versenyt.

Az Európai Bizottság szintén panaszt tett, azt nehezményezve, hogy a Boeing szubvenciókat kap az amerikai államoktól, továbbá megrendeléseket az amerikai védelmi minisztériumtól és a NASA-tól is.

A meghallgatások szerdáig tartanak és a történtekről a nyilvánosság majd csütörtökön egy videóról szerezhet információt. Ez alkalommal a Boeing képviselői ismertetik álláspontjukat és panaszukról döntés szeptemberben várható.

Az unió panaszának meghallgatását július 11-re tűzték ki, a WTO bírósága pedig erről 2008 februárjában dönt. A két cég vitáját a szakértők a WTO elé került eddigi ügyek közül a legbonyolultabbnak tekintik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS