2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nagy-Britannia: tízezer útlevelet adtak ki kamu-kérvényekre

2007. március 20. 16:23, utolsó frissítés: 16:23

Tízezer brit útlevél juthatott az utóbbi hónapokban olyanok birtokába, akik hamis kérelmeket adtak be a brit belügyminisztériumba. Közülük legalább két ismert terrorista is érvényes brit úti okmányhoz jutott ezen a módon.

Joan Ryan belügyminisztériumi államtitkár ismertetése szerint a tavaly szeptemberrel zárult 12 hónapban a minisztériumhoz 16 500 csalárd útlevélkérelem futott be; az útlevélhivatal ebből 10 ezret nem tudott kiszűrni.

Jutott a hamis kérelmek alapján kiadott brit útlevelekből egy marokkóinak, akit egy casablancai robbantásos merényletben találtak bűnösnek, valamint egy londoni illetőségű terroristának, akit tavaly életfogytig tartó börtönre ítéltek tömeges terrormerényletek előkészítésének vádjával.

Ez utóbbinak, a 34 éves, indiai születésű Dhiren Barotnak a tavaly novemberben meghozott jogerős ítélet szerint legalább 40 évet kell börtönben töltenie, mielőtt szabadlábra helyezése szóba kerülhetne. Célpontjai között volt a New York-i értéktőzsde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank, valamint a Citigroup és a Prudential befektetési és biztosítási csoportok székháza csakúgy, mint a londoni metró.

A brit kormány - éppen a csalárd útlevélkérelmek kiszűrése érdekében - májustól elkezdi bevezetni azt a rendszert, amelynek alapján a brit útlevélért első ízben folyamodóknak személyes interjún kell részt venniük, és csak ezután bírálják el a beadott kérelmeket. Jelenleg elég postán feladni a folyamodványokat.

Egyébként már az amerikai hatóságokat is komolyan aggasztja, hogy a jelenlegi brit útlevélrendszerben bármely brit állampolgár különösebb biztonsági ellenőrzés nélkül juthat olyan úti okmányhoz, amely vízummentes beutazást tesz lehetővé az Egyesült Államokba.

A The Sun néhány hónappal ezelőtti írása szerint Washingtonban sokan úgy gondolják, hogy Nagy-Britannia most már nagyobb biztonsági kockázatot jelent Amerikára, mint Afganisztán, Irán, vagy Irak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS