2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bush a negyedik évfordulón: "Irakban lehet nyerni"

2007. március 19. 18:57, utolsó frissítés: 18:57

Az iraki háború nehéz, de megnyerhető – jelentette ki George Bush az invázió indításának negyedik évfordulóján hétfőn Washingtonban, türelmet kérve a bagdadi biztonsági műveletek végrehajtásához. Az amerikai elnök rövid, mindössze ötperces nyilatkozatot tett a Fehér Ház Roosevelt-szobájában arról, hogy az iraki háborút folytatni kell, mivel az arab országból történő kivonulásnak végzetes következményei volnának.

A CNN kiemelte: Bush az iraki győzelemről már nem mint bizonyosságról, hanem csak mint lehetőségről beszélt. A hírtévé azt is aláhúzta, hogy Bush az általa már sokszor elismételt érveket hangoztatta arról, hogy az iraki háború feladása az Egyesült Államok biztonsági érdekeit sértené. Az elnök négy évvel a háború elindítása után is ugyanazokat az indokokat kénytelen sulykolni, hogy meggyőzze a háborút egyre kevésbé támogató közvéleményt.

"Az ember hajlana arra, hogy látván az iraki kihívást, arra a következtetésre jusson, a legjobb, amit választani lehet, az csomagolni és hazamenni" – fogalmazott az elnök, hozzátéve, hogy ez rövid távon kielégítő lehet, azonban a következmények az Egyesült Államok biztonságára nézve katasztrofálisak volnának.

Azt mondta, jelenleg az a legfontosabb feladat, hogy a szövetséges erők garantálják Bagdad biztonságát. Ez a feltétele annak, hogy az ország vezetése továbbléphessen a demokratikus társadalom építése terén.

Bush közölte, hétfőn telefonon beszélt Núri al Máliki iraki miniszterelnökkel és David Petraeus tábornokkal, az iraki szövetséges csapatok parancsnokával, akik arról tájékoztatták, hogy a bagdadi biztonsági műveletek még csak kezdeti fázisban vannak. A siker lehetséges, de "még hónapokat igényel, nem napokat vagy heteket" – hangsúlyozta az amerikai elnök, hozzátéve, már vannak reménykeltő jelek, a szövetséges csapatok "agresszív akciókat" hajtanak végre a szunnita és síita szélsőségesekkel szemben egyaránt.

Bush szombaton szokásos hét végi rádiós üzenetében közölte: megvétózza az iraki háborús költségvetésről szóló kongresszusi törvényjavaslatot, ha abba a demokraták nyomására bekerül feltételként a csapatkivonás időrendje. Azt mondta, a menetrend mesterséges kijelölése végzetes lehet, a Bagdadból való visszavonulás következményeként az erőszak bizonyosan az ország határain túlra terjedne. Az iraki háborúban eddig 3220 amerikai katona halt meg, 24 ezren megsebesültek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS