2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szél, eső és fagy sújt le Olaszországra; lavinaveszély Ausztriában

2007. március 19. 15:27, utolsó frissítés: 15:27

Hétfőn váratlanul hűvös időjárás, szél és eső sújtott le Olaszországra, a következő napokra pedig fagyot jósolnak az itáliai meteorológusok.

A zordra fordult idő különösen érezhető volt hétfőre virradóra a liguriai tengerparton, ahol La Spezia kikötőjében komoly anyagi károkat okozott a viharos szél. A Chiavari és Deiva Marina közötti szakaszon 4-5 méter magas hullámok söpörtek végig. A 6-os erősségű hullámok miatt leállt a hajóközlekedés Palermo és Ustica szigete között.

Az északi Alto Adige tartományba (Dél-Tirol) már hétfőn megérkezett a hó a 600 méter feletti területeken, a havazás nyomán torlaszok keletkeztek a hegyi utakon. A Skandináviából érkező hideg levegő miatt az egész félszigeten keddre legalább 10 fokot zuhan a hőmérséklet, havazás várható Trentino, Veneto és Friuli tartományokban, valamint Közép-Olaszországban az Appeninekben is.

A La Repubblica című római lap által idézett szakértők szerint az enyhe telet követő váratlan hideg viszonylag rövid ideig uralkodik majd Olaszországban, az április és a május az évszaknak és a mediterrán éghajlatnak megfelelő lesz, ellenben július közepétől augusztus közepéig nagy kánikula várható.

Ausztriába is visszatért a tél: két nappal a csillagászati tavasz beköszöntése előtt Stájerország nagy részén havazott hétfőn, a tartomány észak-nyugati térségében pedig délelőtt már 30 centiméter vastag volt a frissen lehullott hó. A lavinariadót a hatóságok hármas fokozatra emelték, ami jelentős lavinaveszélyre figyelmeztet, elsősorban az Alacsony-Tauern déli részén, a Seetaler-Alpokban, a Schneebergen és a Raxon. A váratlan havazás megnehezítette a közúti közlekedést. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS