2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új koszovói ENSZ-megbízott kinevezését szorgalmazzák az oroszok

2007. március 19. 14:54, utolsó frissítés: 14:54

Új koszovói ENSZ-különmegbízott kinevezését szorgalmazta az orosz nemzetbiztonsági tanácsadó egy nappal a külügyminiszter hasonló kijelentése után.

"Ha Martti Ahtisaari úgy látja, hogy missziója teljesült, akkor meg kell köszönni a tevékenységét... És ha nincs egyezség Koszovó státusáról az albán nemzetiségű vezetőség és Belgrád között, márpedig legjobb tudomásunk szerint nincs, akkor folytatni kell a tárgyalásokat, és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak új különmegbízottat kell kineveznie" - érvelt Igor Ivanov vasárnap a Védelmi és Külpolitikai Tanács nevű, politikusokat, üzletembereket, kutatókat és hivatalnokokat tömörítő szervezet ülésén az Interfax szerint.

Médiajelentések szerint Ahtisaari már eljuttatta Ban Ki Munnak javaslatait, amelyek lényegében nemzetközi felügyelet alatt megvalósuló függetlenséget irányoznak elő a dél-szerbiai tartomány számára. Moszkva elhamarkodottnak minősítette az Ahtisaari-tervnek az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé terjesztését, további tárgyalásokat szorgalmazva a Belgrád és Pristina közötti kompromisszum érdekében. Nyugati elemzők szerint Oroszország (amely a szerbek hagyományos pártfogója és vétójoggal rendelkezik a BT-ben) elszántan iparkodik ugyan késleltetni és felhígítani a Nyugat által támogatott Ahtisaari-tervet, de nem feltétlenül fogja megakadályozni annak elfogadását. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS