2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hétfő hajnalra lebontotta a rendőrség a Kossuth téri kordont

2007. március 19. 13:54, utolsó frissítés: 13:54

A rendőrség hétfő hajnali négy órára lebontotta a Kossuth téren a múlt év október 23-án felállított kordonokat. Így ismét szabaddá vált az Országház előtti parkoló, és a Rákóczi-, illetve és a Kossuth-szobor előtti füves terület.

Az Országház főbejáratától néhány méterre egy másik kordont állítottak fel, de a parkoló területének nagy része szabaddá vált, csakúgy, mint a Rákóczi-szobor előtt a tavasszal felújított, virágokkal beültetett és fűmaggal beszórt terület.

A kordon lebontásának hírére megjelent tüntetők a bontást követően hazatértek, az Országház épülete körül rendőrautók járőröztek.

Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője az MTI helyszínen lévő tudósítójának elmondta, abban bíznak, hogy az új kordont is lebontják, és Magyarország végre visszakapja történelmi alkotmányát. Közölte azt is, hogy keddtől minden nap 17.30-21.30-ig demonstrálhatnak az Országház előtt. A Kossuth téri tüntetések egyik vezéralakja bízik abban, hogy hétfőn napközben, illetve este nem tartanak spontán tüntetéseket a Kossuth téren, szervezetük keddig a Batthyányi- örökmécsesnél követeli Gyurcsány Ferenc és kormánya távozását.

Amikor a kettős kordon egy részének megbontásával szabaddá vált az út a Parlament parkolójába, tucatnyi tüntető a Rákóczi-szoborral szemben lévő ,56-os emlékhely előtt elénekelte a Himnuszt, és mécseseket gyújtott az 1956. október 25-i sortűz áldozatainak emlékére, majd ezt követően ,56-os lyukas zászlóval a Forradalom Lángja emlékműhöz mentek, hogy megemlékezzenek a 1956-os forradalom hőseiről.

A rendőrök szótlanul figyelték, hogy a tüntetők ismét a parkoló területén sétálnak, csak az újonnan épített kordonokon belül álltak párosával, mintegy 15 méteres távolságra egymástól az egyenruhások. Korábban három embert igazoltattak a rendőrök, közülük kettő ellen szándékos rongálás miatt eljárást indítanak, mert erővágóval két helyen elvágták a fémkordonokat összekötő láncokat.

Hajnali fél egykor a rendőrség egy embert előállított, aki a villamossíneken nagyméretű nemzetiszínű zászlót lobogtatott, és nem tett eleget a rendőrök többszöri felszólításának, hogy szüntesse be demonstrációnak minősülő tevékenységét. A Kossuth téri tüntetésekről jól ismert férfit a rendőrök igazoltatták, majd rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés miatt előállították. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS