2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Valóság-show: arabokat utaztatnak Amerikába

2007. március 17. 11:43, utolsó frissítés: 11:43

Tizenkét részes amerikai valóság-show készül arab szereplőkkel a közel-keleti arab közvélemény megnyerésére; a műsor készítői az Egyesült Államok sokszínűségét és értékeit kívánják bemutatni az arab közönségnek.

A washingtoni kormány pénzügyi támogatását élvező Layalina Productions cég Úton Amerikában címmel készíti el sorozatát, amelynek első részét már be is mutatták Szaúd-Arábiában - számolt be a hírről az Amerika Hangja rádió.

A dokumentumszerű showműsorban - a részek félórásak - arab fiatalok utaznak az Egyesült Államokba, látogatnak el annak különböző részeibe és számolnak be tapasztalataikról. A produkciós cég szándéka szerint a sorozat új kommunikációs csatornákat nyithat meg, őszinte amerikai-arab párbeszéd kezdődhet.

Mindegyik részben három arab fiatal meséli el és mutatja be utazásait, a nézők beszélgetéseket hallhatnak washingtoni politikusokkal vagy New York-i üzletemberekkel, de montanai cowboyokkal is találkozhatnak.

A műsor egyik szereplője, egy jordániai fiatalember, Ali kifejtette: meggyőződése, hogy ez a sorozat képes eloszlatni a hamis sztereotípiákat, például azt, hogy az Egyesült Államok nem szól másról, csak a gazdagságról és az anyagias életszemléletről.

Ali elmondta, nagyon nagy szükség van az efféle "közdiplomáciára", mivel a 2001-es terrortámadások és főleg Guantánamo, Abu Graib és Irak után az arab világban kevesen gondolnak jót az Egyesült Államokról. A bírálók szerint viszont az amerikai kormány az ablakon dobja ki a dollármilliókat.

A The New York Times kolumnistája, a Közel-Kelet-szakértő Thomas Friedman szerint ahhoz, hogy javuljon az arabok körében az Amerika-kép, az ügyes showműsorokon túl mindenekelőtt az Egyesült Államok magatartásán és céljain kellene változtatni, például be kellene zárni a guantánamói börtöntábort, a "szabadságellenesség emlékművét". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS