2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A rendőrség hétfőn lebontja a Kossuth téri kordont

2007. március 16. 15:12, utolsó frissítés: 15:12

A rendőrség szándéka az, hogy hétfőn lebontja a Kossuth téri kordont - jelentette be Bene László országos rendőrfőkapitány pénteken.

"Ezekben a napokban, tehát hétfőig kockázatelemzést végzünk, és szándékaink szerint a hétfői napon a Kossuth téri kordont lebontjuk" - mondta a főkapitány budapesti sajtótájékoztatóján.

A rendőrség tavaly október 20-án építette fel a kordont az 1956-os forradalom 50. évfordulójára készülve, majd a folyamatos rendbontások miatt később kettős kordont építettek ki a Kossuth tér körül. A kordon törvényességét a Fidesz és civil szervezetek is többször megkérdőjelezték, a legnagyobb ellenzéki párt frakciója február 2-án, egy általuk "polgári engedetlenség"-nek nevezett akció keretében egy részét el is bontotta. A rendőrség azonban rövid időn belül helyreállította.

A rendőrség és a nemzetbiztonsági kabinet amellett érvelt, hogy a Kossuth teret érintő biztonsági intézkedéseknek legalább március 15-éig fenn kell maradniuk, mert hiteles információik vannak arról, hogy szélsőséges csoportok összehangolt tervekkel "erőszakos cselekedeteket készítenek elő"; akcióik fő célja a Kossuth tér megszerzése.

A rendőrség egyébként összesen 56 embert állított elő a március 15-i rendezvényekről - közölte Bene. Ebből bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt tizenkettőt: őket hivatalos személy elleni erőszakkal, garázdasággal, őfegyverrel visszaéléssel rongálással gyanúsítják, egyiküket már az MTV-székháznál történtek óta körözték. Negyvenkét emberrel szemben szabálysértési eljárás indult, harmincnégy esetben a nemrég életbe lépett, a rendőri felszólításnak ellenszegülés tényállása miatt.

A főkapitány megjegyezte: ezen az alapon mindenkit elő lehetett volna állítani, de arra kaptak utasítást a rendőrök, hogy elsősorban azokkal szemben alkalmazzák, akik szemmel láthatóan "a rendzavarás meghatározó figurái". Az előállítottak közül két embert vettek őrizetbe, a rendőrség ugyanis felülvizsgálta korábbi gyakorlatát.

A BRFK-nak öt szolgálati járműve sérült meg, és a rendőrök vesztettek felszerelést is. A rendőri állományból heten sérültek meg: hatan könnyebben, őket a helyszínen ellátták a szanitécek. Egy rendőrt súlyos sérülése miatt kórházba kellett szállítani, de ellátása után ő is visszatért a rendőri kötelékbe.

Egy civil is megsérült, őt - állítása szerint - egy rendőr tonfával fejbevágta. Az eset kivizsgálását megkezdték, a rendőrt beazonosították, mivel egy civil felírta az azonosítószámát. Bene László közlése szerint egyelőre nem tud részletekről beszámolni, mert "bonyolultabb a kérdés, mint amilyennek látszott". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS