2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gázolaj narancsból: új spanyol iparágat terveznek floridai mintára

2007. március 16. 14:45, utolsó frissítés: 14:45

A narancs húsa és héja bioetanollá változhat, ami magas értékű energiaforrás, hasonló a gázolajhoz, csak környezetbarát. 1992-ben fedezte fel Karen Gorhman floridai kutató, és 2007-ben az államban működő ültetvény már évi 190 ezer liter bioetanolt termel.

A spanyolországi Valencia körzetében évi 4 millió tonna narancsot termelnek. A madridi kormány most az ökológiával összeegyeztethető új iparág létrehozását tervezi és egyben lehetőséget akar biztosítani a válságban lévő narancstermelésnek.

Jelenleg Valenciában 190 ezer hektáron termelik ezt a déli gyümölcsöt. A gyümölcslevet gyártó öt üzemben évi 240 ezer tonna narancshéj és hús keletkezik. A floridai tapasztalatok azt mutatják, hogy ebből a mennyiségből 37 500 000 liter bioetanolt lehetne nyerni, ami a spanyol fogyasztás 16 százalékát jelenti. Keverékként 550 ezer autót láthatna el anélkül, hogy motorjukat módosítani kellene.

A spanyol kormány már kötött egy szerződést a termelőkkel, és a vállalatokkal is tárgyal erről a kérdésről. A Ford cég Spanyolországban működő leányvállalatát is érdekli a terv, annál is inkább, mert már vannak pozitív tapasztalatai. A Ford 2001-ben egy svéd konzorciummal együttműködve piacra dobott egy bioetanollal működő modellt, amelyből Svédországban 15 ezret adtak el. Az északi ország, amely 2020-ig meg akarja szüntetni olajfüggőségét, ösztönzi a bioetanol használatát: létrehozott egy benzinkút-hálózatot, ahol a bioetanolt 40 százalékkal olcsóbban adják, mint a gázolajat, és bizonyos adómentességet is ad a használónak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS