2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kína: törvény a magántulajdon védelméről

2007. március 16. 14:38, utolsó frissítés: 14:38

A kínai Országos Népi Gyűlés (parlament) pénteken törvényt hagyott jóvá az állami, a közösségi és a magántulajdon egyforma védelmére, tízévi törvény-előkészítés és vita után.

A törvénytervezetet 2299 képviselő szavazta meg, 52 ellenezte. Utóbbiakat nem győzte meg eléggé a bizottsági magyarázat, amely szerint "a kínai típusú tulajdonrendszert alapjában a szocialista gazdasági rendszer határozza meg, ezért lényegében különbözik a kapitalista tulajdonrendszertől".

Adókedvezményekben részesítik a fejlett technológiai beruházásokat, a környezetvédelmet és az energiatakarékosságot, de a kedvezményeket is egységesítik: a fejlett technológiai cégek például 15 százalékos nyereségadót fizetnek a jövő évtől, akár hazaiak, akár külföldiek. Megszüntetik egyszersmind a külföldi tulajdonú, de exportra termelő vállalatok 50 százalékos adókedvezményét. Ezt a kedvezményt az amerikai kormány februárban följelentette a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO).

A kormány a reformmal szeretné csökkenteni a gazdaság egyoldalú export-irányultságát, az olcsó, csekély hozzáadott értéket tartalmazó feldolgozóipari termékek túlsúlyát, és visszafogni az 1978 óta évente átlagosan 9,6 százalékos gazdasági növekedés okozta környezetkárosítást.

Ezzel véget ért a kínai parlament ez évi ülésszaka. Záró nyilatkozatában a kínai miniszterelnök, Ven Csi-pao azt mondta, hogy az idei év két fő feladata a társadalmi igazságosság előmozdítása és a gazdasági növekedés ütemének ellenőrzött mérséklése, évi 8 százalékos céllal hosszabb távra.
(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS