2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

ENSZ BT: elvi megállapodás az Irán elleni szankciók szigorításáról

2007. március 15. 11:47, utolsó frissítés: 11:47

Elvi megállapodásra jutott az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) öt állandó tagállama és Németország az Iránnal szembeni szankciók szigorításáról, s várhatóan már csütörtökön a BT elé terjesztik a vonatkozó határozat tervezetét - közölte az amerikai ENSZ-nagykövet.

Alejandro Wolff
erről helyi idő szerint szerdán a világszervezet New York-i székházában beszélt.

Emyr Jones Parry brit ENSZ-nagykövet elmondta, hogy a szöveget még végső egyeztetésre elküldik a hat ország kormányának, s amennyiben azok nem emelnek kifogást, a tervezetet csütörtökön a BT elé terjesztik.

Dumisani Kumalo dél-afrikai ENSZ-nagykövet - márciusban a BT soros elnöke - közölte, hogy a határozatról legkorábban a jövő hét közepén szavazhatnak.

Amennyiben az öt állandó BT-tagállam - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Kína -, valamint Németország kormánya jóváhagyja a határozat szövegét, az fontos kezdőlépés lesz a szankciók szigorítása felé. A tervezetet annak beterjesztése után meg kell vizsgálnia a BT tíz nem állandó tagállamának is, amelyek nem vettek részt a szöveg kidolgozásában. A nagyhatalmak egyetértése azonban erőteljes jelzés lenne számukra arra nézve, hogy az állandó BT-tagok egységesen az urándúsítás felfüggesztésére kívánják rávenni Iránt.

A Teheránnal szemben tavaly decemberben bevezetett szankciók szigorításáról azután döntött az öt állandó BT-tagállam és Németország - amelyek korábban Iránnal tárgyaltak annak vitatott atomprogramjáról -, hogy az iszlám köztársaság a nemzetközi közösség újabb nyomásgyakorlásával dacolva sem volt hajlandó felfüggeszteni urándúsító tevékenységét. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS