2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bírálja a német és román sajtó Gyurcsányt, amiért "elárulta Európát" az orosz gázért

2007. március 14. 16:07, utolsó frissítés: 16:07

Magyarország az orosz oldalra állt a tervezett európai uniós gázvezeték támogatása helyett - írta szerdai számában a Handelsblatt című német lap.

A tekintélyes gazdasági, politikai napilap varsói keltezésű tudósításának alcímében azt emelte ki, hogy Budapest az uniós gázvezeték tervét "álomnak" minősíti, s ehelyett a Gazprommal kíván együttműködni az orosz gáz Európába történő eljuttatása érdekében.

A cikkíró, Reinhold Vetter ezzel összefüggésben idézte Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, aki - mint írta - a Nabucco elnevezésű, tervezett európai gázvezetéket régóta dédelgetett álomnak nevezte. "De nekünk nem álmokra, hanem konkrét létesítményekre van szükségünk" - fogalmazott a Handelsblatt szerint Gyurcsány, aki ebből fakadóan a Gazprom által épített Kék Áramlat nevű vezeték Törökországból - Bulgárián és Románián keresztül - Magyarországig történő meghosszabbítása mellett kötelezte el magát. "A Kék Áramlat mögött erős akarat és jelentős szervezeti erő húzódik meg" - idézett a Handelsblatt abból az interjúból amelyet a magyar kormányfő a napokban az International Herald Tribune-nak adott.

Gyurcsány Ferenc összefogása Oroszországgal "keserű csapást" jelent az Európai Unió energiapolitikája számára - hangsúlyozta a német napilap. A Nabucco gázvezeték ugyanis olyan kezdeményezés, amely azt célozza, hogy az unió a Kaszpi-tengeri régióból jusson energiaforrásokhoz, s ezáltal valamelyest csökkentse Oroszországtól való függőségét ezen a téren. Amennyiben viszont Gyurcsány terve realitássá válik, Moszkva az Ukrajnán és Fehéroroszországon keresztül húzódó vezetékek, továbbá a tervezett Balti-tengeri vezeték mellett újabb összeköttetéshez jut az európai piacokon - írta a lap.

A tudósítás a továbbiakban emlékeztetett: az Európai Unió állam- és kormányfői alig néhány nappal ezelőtt a Nabucco vezetéket azon négy "elsődleges létesítmény" egyikeként minősítették, amelyek szükségesek egy európai hálózat kiépítéséhez. Az Európai Bizottságot megbízták egy olyan koordinátor kinevezésével, akinek feladata a Nabucco kiépítésének felgyorsítása lesz.

Az újság idézte Andris Priebalgs energiaügyi biztost, aki a tervezett vezetéket az Európai Unió számára rendkívül fontosnak nevezte. Legfőbb céljaként pedig azt jelölte meg, hogy Közép-Ázsiából szállítsanak földgázt az unió országaiba, mégpedig más útvonalakon, mint a már meglévő oroszországi vezetékek. Priebalgs ugyanakkor elismerte, hogy nehéz célkitűzésről van szó, mivel annak megvalósításában öt ország vesz részt.

Az újság beszámolt arról: Vlagyimir Putyin orosz államfő a Kék Áramlat 2005-ben történt üzembe helyezésekor már felvetette, hogy a vezetéket hosszabbítsák meg Nyugat-Európa irányába. A Mol magyar olaj- és földgázvállalat - emlékeztetett a Handelsblatt - már 2006 nyarán ennek megfelelő előszerződést írt alá a Gazprommal. Ennek a tervnek most Gyurcsány "provokatív kijelentéseivel" újabb súlyt adott - fogalmazott a német újság, idézve a miniszterelnököt, aki szerint "a Nabuccónak jelentős késedelmekkel kell számolnia, s mindehhez még pótlólagos problémák jöhetnek."

"A Kék Áramlat elsődlegessége nem jelenti ugyanakkor azt, hogy a Nabuccótól végleg búcsút veszünk" - jelentette ki a Handelsblattnak László Boglár, Gyurcsány Ferenc kormányfő szóvivője. Magyarország nem véglegesen döntött az EU ellen, illetve a Gazprom mellett - idézte az újság a szóvivőt, aki hozzáfűzte: a Kék Áramlat egyszerűen előbbre tart, s Magyarországnak sürgősen több földgázra van szüksége.

A német lap szerint az OMV osztrák energiaellátó vállalat is igyekszik mérsékelni Gyurcsány kijelentéseinek súlyát. "A mi szempontunkból nem létezik vagy-vagy döntés a Nabucco mellett vagy a Kék Áramlat ellen" - jelentette ki a Handelsblattnak a cég egyik szóvivője. A szóvivő emlékeztetett: a Mol tavaly nyáron kötelezettséget vállalt arra, hogy részt vesz a Nabucco vezetéket üzemeltetni kívánó, az OMV által vezetett konzorciumban. A magyar vállalat tartja magát ehhez, s semmi fajta tárgyalások nincsenek egy esetleges kilépésről - idézte a Handelsblatt az OMV szóvivőjét.

A szerdai román sajtó szerint sem Románia, sem az EU nem tudja megszüntetni orosz gázfüggőségét Magyarország miatt. A magyar kormányfő International Herald Tribune-nek (IHT) adott nyilatkozatáról minden román lap beszámol.

A Gandul című napilap tudósításának címében azt emeli ki, hogy Magyarország megegyezett a Gazprommal, s ezzel az "ismeretlenbe vetette" a Nabucco-tervet. A lap szerint Magyarországnak sikerült egyetlen aláírással szertefoszlatni az Európai Unió reményeit, s az európai közösség egyhamar nem törheti meg az orosz energiamonopóliumot. A Gandul szerint Magyarország geopolitikai választása "megegyezik Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kommunista szimpátiáival".

A Romania libera szerint Magyarország Oroszországot választotta. Emlékeztet, hogy a tervezett Kék Áramlat és a Nabucco vezetékek egyes szakaszai megegyeznek, de az előbbi elkerüli Romániát és Szerbiát. A lap Gyurcsány Ferenc IHT-nek adott nyilatkozatát idézve megemlíti, hogy a magyar miniszterelnök "jó barátja" Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. A lap szerint 1990-től kezdve orosz üzletemberek jelentek meg a magyar energiapiacon, és állítólag bizonyítékok léteznek arról, hogy az orosz maffia a magyar ipar fontos ágazatait ellenőrzi.

A Cotidianul szerint Magyarország "kapzsi", hiszen a Nabucco és a Kék Áramlat tervében is részt vesz. A Curentul azt írja, Magyarország "felrobbantotta" Romániának azt a tervét, hogy függetlenedjen az orosz gáztól.
(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS