2020. január 25. szombatPál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jacques Delors: az EU 20 éven belül felbomolhat

2007. március 13. 19:39, utolsó frissítés: 19:39

Az Európai Unió 20 éven belül felbomolhat, ha nem reformálja meg intézményeit, hogy ezáltal hatékonyabbá tegye döntéshozatalát - figyelmeztetett egy keddi brüsszeli interjúban az EU történelmének egyik legjelentősebb személyisége, Jacques Delors, aki 10 éven át, 1985 és 1994 között állt a brüsszeli bizottság élén, s ezalatt új lendületet adott a közös Európa építésének.

Az immár 81 éves francia politikus - akinek nevéhez olyan eredmények fűződnek, mint például az egységes belső piac kiépítésének befejezése, a döntés a közös pénz, az euró bevezetéséről, vagy éppen az unió közös kül- és biztonságpolitikájának elindítása - az EU elődjét létrehozó Római Szerződés közelgő ötvenedik évfordulója kapcsán mondta el véleményét a szervezet jelenlegi helyzetéről.

Delors azt hangsúlyozta, hogy az Európai Unió döntéselőkészítő rendszere ma nem megfelelő, nem tükrözi sem azt, hogy az uniót immár 27 ország alkotja, sem pedig a világ realitásait. Mint hozzátette: ő attól tart, hogy az EU 490 millió lakosának túl nagy része, főként a régi tagállamokban, természetesnek véli a szervezet nyújtotta előnyöket, miközben vezetőik a brüsszeli tanácskozásokon ódzkodnak a bonyolult kérdések alapos megvitatásától.

"Van egyfajta európai kifáradás, ami hozzáadódik az EU-bővítéssel szembeni alaptalan értetlenkedéshez és a globalizációtól való félelemhez" - vélte Delors. Egyúttal aggodalmát fejezte ki, hogy az érintett kormányzatok nem akarják meghozni az integráció szorosabbra fűzéséhez szükséges, kemény politikai döntéseket.

A francia politikus ugyanakkor hangsúlyozta: büszke arra, hogy az EU hozzájárult a béke, a jólét, a demokrácia és a jogállamiság terjedéséhez egy olyan kontinensen, amelyet korábban háborúk, diktatúrák, atrocitások jellemeztek. Azt is kiemelte, hogy a fejlesztési segélyek nyújtásában az Európai Unió az első helyen áll a világon. Úgy vélte: az EU újra lendületet vehet az olyan kezdeményezésekkel, mint a múlt heti brüsszeli csúcson született, a légkör melegedése elleni harc fokozásáról szóló megállapodás, illetve ha sikerül a jelenleginél is jobban előtérbe helyezni az uniós együttműködés szociális dimenzióját. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS