2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tengeralatti alagút kötné össze Európát és Afrikát

2007. március 13. 17:45, utolsó frissítés: 17:50

Egy Afrika és Európa között, a tenger alatt húzódó alagút építéséről tárgyal a marokkói és a spanyol kormány – írja a BBC. Ha dűlőre jutnak, a munkálatokat 2008-ban el is kezdenék. A két kontinens közötti alagút tervezője egy svájci mérnök, Giovanni Lombardi. Ő tervezte a Mont Blanc-alagutat is, bár elmondása szerint az új megbízatás ennél sokkal nagyobb kihívás: olyan, amilyen még nem volt a világon. Az 38,67 kilométeresre tervezett alagút helyszínén ugyanis a tenger 300 méter mély, vagyis a föld alatti út öt-hatszor nagyobb mélységben - mintegy 450 méterrel a tengerszint alatt - húzódna, mint a Franciaországot Nagy-Brittanniával összekötő alagút.

A geológiai feltételek, a térségben gyakori tektonikai mozgások is megnehezítik a terv kivitelezését. A marokkói Tangiers városában a mérnökök most vizsgálják a környezeti feltételeket, és megoldásokon gondolkodnak. A megvalósíthatósági tanulmány 2007 végére készül el.

Az ötlet egyébként régebbi: már a 80-as években megszületett, ám most van politikai akarat a megvalósításra Marokkóban. Az afrikai ország a dicsőségen kívül – hiszen, ha megvalósul gazdasági fellendülést remél az alagúttól.

A beruházás becsült költsége 8-13 milliárd dollár, amelyet egy spanyol, illetve egy marokkói állami vállalat finanszírozna, és az Európai Unió is támogatna. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS