2020. február 25. keddGéza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sikeresen tesztelték a magyar madárinfluenza-ellenes oltóanyagot

2007. március 13. 13:59, utolsó frissítés: 13:59

Lezárult és sikeres a madárinfluenza-vírus (H5N1) elleni oltóanyaggal folytatott vizsgálat-sorozat - erősítette meg a gyártó cég, az Omninvest Kft. szóvivője hétfőn az MTI-nek.

A sikeresség azt jelent, hogy a gyermekeken és felnőtteken kipróbált készítmény a beoltottak szervezetére ártalmatlan, mellékhatások nem jelentkeztek - mondta el Németh Zsolt. A hatékonyságot még további értékelő vizsgálatoknak kell kimutatni, ezen eredmények május végére várhatóak - tette hozzá.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felkérte a magyarországi gyártót, hogy a jelenlegi vizsgálatokból biztosítsanak szérumot egy nemzeti szabvány kidolgozásához. "Bebizonyosodott, hogy a mi készítményünk által beoltott személyek vérében magas számban található a H5 vírustörzs elleni antitest, ami indirekt módon azt is jelentheti, hogy hatékony a készítmény" - fogalmazott a szóvivő.

Az Omninvest egyike azoknak a cégeknek a világon, amelyeknek a WHO rendelkezésére bocsátotta a H5N1-es vírustörzset azzal a céllal, hogy próbáljanak meg a vírus elleni hatékony oltóanyagot kifejleszteni. A madárinfluenza elleni vakcina humánkísérlete Magyarországon 2005-ben kezdődött, az akkor beoltottak vére ellenanyagot termelt.

Tavaly a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) a gyermekkísérletek kapcsán etikailag elfogadhatatlannak tartotta a madárinfluenza elleni vakcina gyermekeken történő kipróbálását, mivel az nem felel meg az Emberi Jogi és Orvosbiológiai Konvencióban előírtaknak, amelyeket Magyarország is elfogadott. Bujdosó László volt tiszti főorvos szerint azonban a gyermekek számára előállított oltóanyag dózisát nem lehet felnőtteken beállítani, hiszen a gyermek nem kis felnőtt, különösen immunológiai szempontból és különösen egy vírussal szemben nem az. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS