2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vita Pesten: Sólyom hiányozni fog az erdélyi út miatt a március 15-i zászlófelvonásról

2007. március 11. 15:47, utolsó frissítés: 15:48

Kulturális emlékeket tekint meg, közéleti és egyházi vezetőkkel találkozik Sólyom László magyar köztársasági elnök Erdélyben. Nem hivatalos magánlátogatásán Markó Bélával és Tőkés Lászlóval is tárgyal, továbbá kitüntetéseket ad át. Sólyom hétfőn repül Marosvásárhelyre, megnézi az egykori Bözödújfalu elárasztott területét, majd Szovátán felkeresi a Teleki Oktatási Központot.

Kedden az elnök megkoszorúzza a fehéregyházi Petőfi-emlékművet, majd a Petőfi Múzeumba látogat. Gyulafehérváron találkozik a Római Katolikus Hittudományi Főiskola kispapjaival, megtekinti a Batthyaneumot és a székesegyház Márton Áron-emlékszobáját. A nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban diákokkal találkozik, és megnézi a helyi könyvtár ritkaságait, majd a nagyenyedi erődtemplomot. Még aznap Torockóra utazik, ahol az Europa Nostra-díjas rehabilitált faluközponttal és a falumúzeummal ismerkedik meg, ezt követően találkozik Böjte Csaba ferences atyával és a torockói árvaházi gyermekekkel.

Szerdán a bonchidai Bánffy-kastély felújítási munkálatait nézi meg, majd ellátogat a Kallós Zoltán által létrehozott válaszúti szórványkollégiumba és a zsoboki szórványközpontba. Este az RMDSZ felkérésére részt vesz a kolozsvári Állami Magyar Operában március 15-re rendezett díszelőadáson (az RMDSZ központi ünnepsége egyébként másnap lesz Zilahon). Az Operában Markóval együtt mond beszédet, majd kitüntetéseket ad át.


Március 15-én délelőtt

a nagyváradi Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnál tesz látogatást, ahol átadja a gyermekek környezetvédelmi rajzpályázatának díjait. Ezt követően a Partiumi Keresztény Egyetemre látogat Sólyom, majd részt vesz az egyetem által szervezett március 15-i ünnepségen. Itt Tőkés László püspökkel, az egyetem tanácselnökével együtt mond köszöntőt. Ezt követően találkozik Tempfli József megyéspüspökkel, és megtekinti a Szent László-székesegyházat, valamint a püspöki palotát. Sólyom László aznap délután már Budapesten lesz, a parlamentben kitüntetéseket ad át.

A Jurnalul Naţional politikai napilap rövid előzetes anyagot közölt a látogatásról. Saját információira hivatkozva tudni vélte: a magyar államfő eredetileg magkoszorúzta volna az aradi Szabadság-emlékművet, de a sűrű menetrendre tekintettel a látogatás szervezői törölték ezt a programot. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS